Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Presentació del Pla
La diputada de l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Motserrat Ballarín, l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez i Glòria Massagué, regidora de Gent Gran, a la presentació del Pla

El Pla de la gent gran de Castellar aposta per la promoció de l’envelliment actiu

Dijous 16 de juliol de 2009

L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i la diputada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Montserrat Ballarín, acompanyats de la regidora de Gent Gran, Glòria Massagué, han presentat avui dijous, 16 de juliol, el Pla de l’Envelliment Actiu de la Gent Gran. El document, aprovat per unanimitat dels grups municipals en el passat Ple ordinari del mes de juny, estableix el marc i les intervencions que es preveuen executar al municipi per tal de promoure l’envelliment actiu de la gent gran.

La iniciativa, que compta amb el suport de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, complementa les accions integrals d’atenció a la gent gran, i particularment les referides a la capacitació de les persones grans i a l’atenció a les situacions de dependència.

En aquest sentit, es tracta d’un Pla pioner que formula estratègies locals de promoció de l’envelliment actiu, un concepte definit per l’Organització Mundial de la Salut com “el procés d’optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen”.

Precisament, el foment de la participació és una de les principals línies d’intervenció proposades, la qual cosa es tradueix en la realització de diferents programes de formació, de coneixement i ús de les tecnologies digitals, d’activitats intergeneracionals, culturals i de lleure, de promoció del voluntariat i de suport a les entitats de gent gran i de difusió informativa.

Una altra de les línies d’intervenció és la promoció d’hàbits saludables, que inclou la realització d’activitats físiques adreçades a la gent gran, amb independència del seu grau d’autonomia funcional, xerrades de sensibilització  o activitats d’estimulació de la memòria. Així mateix, també s’hi incorpora un programa de suport a les persones cuidadores de gent gran.

La millora dels espais i instal·lacions per a gent gran és la tercera línia d’intervenció del Pla, en la qual hi figuren la connexió del Casal d’Avis de la Plaça Major amb el futur Espai Cívic, l’ampliació de l’oferta d’equipaments que permetin donar cobertura a les necessitats de gent gran i la millora de l’accessibilitat i la mobilitat a l’espai públic.

Castellar del Vallès compta amb una taxa d’envelliment de l’11,98%, un índex lleugerament inferior al del Vallès Occidental, del 13,48% i el de Catalunya és del 16,42%. Segons una hipòtesi que fixa la diagnosi del Pla, la població major de 60 anys podria oscil·lar el 2015 entre els 3.500 i els 4.100 habitants. La taxa d’envelliment de la població s’incrementaria i podria estar situada el mateix any  2015 entre el 13,1 i el 13,6%. Tot i això, “més del 80% de la gent gran és autònoma i gaudeix de molt temps lliure. És per això que aquest Pla és una oportunitat de creixement i participació per a ells”, ha apuntat la diputada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació.

El Pla Integral per a la Gent Gran és “un projecte innovador a Catalunya, que fins ara no s’havia realitzat mai, que inclou diferents propostes que ara s’hauran de temporalitzar”, ha explicat l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez. El procés d’elaboració del Pla Integral per a la Gent Gran, que ha anat a càrrec de l’empresa Progess, es va iniciar el juny del 2008 amb la realització d’una diagnosi, que partia d’una anàlisi sociodemogràfic de la població i les dades recollides en diverses entrevistes qualitatives. El mes de gener de 2009, es va dur a terme una jornada participativa, amb l’objectiu de recollir les aportacions de la pròpia gent gran. El procés es va cloure amb l’elaboració del pla d’actuació, partint d’uns eixos estratègics, uns objectius i unes línies d’intervenció.

Val a dir que algunes de les intervencions incloses ja s’han iniciat anteriorment a l’aprovació del mateix Pla; és el cas de l’Aula d’Extensió Universitària, les excursions “Vine i camina +60” per l’entorn natural de la vila, les sortides culturals o l’espai d’intercanvi de coneixements “Temps x temps”. Totes aquestes inciatives s’han impulsat arran de la creació de la Regidoria de Gent Gran, l’any 2007.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40