Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge de la presentació de la prova pilot.
Imatge de la presentació de la prova pilot.

78 establiments de Castellar participen d’una prova pilot de recollida de residus porta a porta amb identificador d’usuari

Dimarts 24 d'octubre de 2017

Un total de 78 establiments comercials i de restauració de Castellar formaran part d’una prova pilot de recollida de residus porta a porta amb identificador d’usuari que el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental posarà en marxa en les properes setmanes a tres municipis de la comarca.

Aquesta és una iniciativa de sis mesos de durada que es durà a terme a Castellar del Vallès, a Rubí i a Sant Llorenç Savall (a més d’un centenar d’establiments en total) amb l’objectiu de millorar els percentatges de recollida selectiva als municipis. La intenció és contribuir a superar l’estancament del reciclatge que s’ha detectat a la comarca i poder assolir els objectius previstos per l’Agència de Residus de Catalunya i la Unió Europea al 2020, que són arribar al 60% de recollida selectiva. Actualment a Catalunya es recullen de forma separada el 38,53% dels residus, mentre que al Vallès Occidental aquest percentatge és del 34,65%.

L’experiència pilot del porta a porta que començarà properament al Vallès Occidental pretén, d’una banda, incrementar els percentatges de recollida selectiva i de la fracció orgànica als grans productors en un 50%. També té per objectiu disminuir el nivell d’impropis en les diferents fraccions, així com impulsar i aconseguir un canvi d’hàbits en els establiments comercials, iniciar un nou sistema de recollida que dóna responsabilitat als establiments comercials per la pèrdua de l’anonimat davant la gestió de residus i ser punt de partida per a un canvi de model en la recollida de residus.

El sistema d’identificació d’usuari amb què comptarà la prova pilot permetrà recollir informació i fer-ne anàlisis posteriors. És per això que els contenidors comptaran amb un xip que permetrà recollir dades i transmetre-les al sistema informàtic corresponent mitjançant un lector. En aquest sentit, s’obtindrà informació sobre el nombre de recollides al dia, el volum de residus generat per usuari, per dia i per fracció i les incidències generades (residus amb impropis). A més, es podrà fer un seguiment de la participació pels diferents productors.

Per tal de portar a terme aquesta experiència pilot es compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). La iniciativa s’emmarca en el nou Pla de Prevenció i Gestió dels Residus Municipals del Vallès Occidental (PREVOC) que està acabant d’elaborar el Consorci de Residus i que ha de marcar les polítiques i actuacions en la gestió dels residus municipals dels propers anys.

La prova pilot, a Castellar

A Castellar, la prova pilot, que es farà al centre del municipi, inclou 78 grans generadors, 22 establiments del sector de la restauració i 56 comerços diversos com fruiteries, peixateries, forns i pastisseries, entre d’altres. Tots ells rebran un contenidor de 120, 240 o 360 litres de capacitat, segons les seves necessitats, amb xip identificador d’usuari i amb la retolació adient que identifiqui la fracció a recollir i l’establiment.

Els contenidors es lliuraran per a les fraccions de residus de resta i orgànica, mentre que per a la fracció d’envasos s’utilitzaran bosses homologades. En el cas del paper-cartró, es recollirà plegat a la porta de l’establiment, i per al vidre es mantindrà el servei actualment existent de recollida amb contenidors al carrer.

Les diferents fraccions es recolliran en dies concrets de la setmana, després de les 14 hores, segons un calendari establert: dilluns, dimecres i divendres, paper i cartró i orgànica; dimarts, envasos; dijous, rebuig; i dissabte, envasos i orgànica.

Els propers dies, un tècnic ambiental visitarà els establiments per informar-los del funcionament de la prova pilot i dels canvis que suposa en la gestió dels residus. La visita es repetirà quan els establiments hagin rebut els nous contenidors, per tal de posar a punt servei. A més, es podran fer diferents visites periòdiques  aleatòries o a partir d’incidències generades, i els establiments disposaran d’un número de telèfon de contacte per resoldre dubtes.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40