Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Contenidors de recollida selectiva.
Contenidors de recollida selectiva.

La recollida selectiva va arribar el 2020 al màxim històric del 49% del total de residus municipals

Dimecres 5 de maig de 2021

La quantitat total de deixalles generades per la ciutadania va incrementar-se un 13% l’any passat a causa del confinament

L’Ajuntament ha fet balanç de la recollida selectiva de deixalles a Castellar del Vallès durant el 2020. En termes globals, la població va generar l’any passat un total de 13.115,52 tones de residus municipals i, d’aquesta quantitat, pràcticament la meitat, un 48,65%, es va dipositar a les àrees d’aportació voluntària o a la Deixalleria Municipal.

Segons la regidora adjunta de Transició Ecològica, Yolanda Rivera, “aquesta xifra suposa un rècord històric del total de residus que es van poder valoritzar, fet que ens situa gairebé a l’objectiu que va fixar la Unió Europea l’any 2020 d’assolir el 50%”.

En aquest sentit, el percentatge de recollida selectiva respecte el total de residus municipals gestionats ha augmentat gairebé quatre punts respecte el 2019 (aleshores es va arribar al 44,85%) i en vuit respecte el 2018 (en què es va assolir un índex del 40,26%). “Sembla que hem pogut trencar la tendència de pràcticament una dècada en què la valorització es trobava estancada al voltant del 40%”, afirma la regidora. “Encara ens queda molt camí per recórrer però és evident que estem en una bona dinàmica pel que fa a la reutilització, reciclatge o recuperació de deixalles”, afegeix Rivera.

En termes globals, la recollida selectiva va augmentar l’any passat en 1.182,48 tones fins arribar a un total de 6.380,76 tones. Un dels factors que explica aquest increment és que “en temps de confinament la gent ha aprofitat per fer neteja a casa seva i als seus jardins”. Així, la recollida de la fracció vegetal és la que més ha augmentat, en un total de 601 tones, mentre que la recollida de voluminosos ho ha fet en 174 tones i els altres residus de la deixalleria (on trobem la fusta, la ferralla o les runes), en 169 tones.

A excepció del tèxtil, amb una recollida que ha disminuït en un 1,71%, la resta de fraccions de recollida selectiva també han augmentat respecte el 2019: entre d’altres, la recollida de matèria orgànica ha augmentat en 67 tones. En el context de restriccions per la pandèmia, cal destacar que la recollida porta a porta dels 80 establiments comercials i de restauració situats a l’Illa del Centre es pot haver vist beneficiada per l’augment de vendes del sector de l’alimentació i alhora perjudicada pel tancament del sector de la restauració.

Igualment s’han incrementat les recollides de vidre, en 68 tones; la d’envasos, en 52 tones; i la de paper i cartró, en 43 tones. En menor mesura, la recollida de piles s’ha duplicat, arribant a un total de 2 tones (1 més respecte el 2019).

Màxim de residus generats el 2020

El total de residus municipals generats a Castellar durant el 2020 va augmentar un 13% respecte el 2019, una xifra rècord que també s’explica en el context del confinament motivat per la pandèmia. En valors absoluts, es van generar 1.521 tones més de residus. La quantitat de residus generats per habitant també ha augmentat, ja que ha passat d’1,31 quilos per habitant i dia l’any 2019 a 1,47 quilos per habitant i dia l’any 2020. Aquesta xifra no se superava des de l’any 2006, “la qual cosa ens ha de fer reflexionar i significa que hem de promoure accions no només per fomentar la recollida selectiva sinó per promoure també la reducció de residus”, afirma Rivera.

Un 51,35% del total de residus municipals recollits durant el 2020 es corresponen amb la fracció resta, el que equival a 6.734,76 tones. Això suposa un augment del rebuig en 338,88 tones respecte l’any anterior. Aquesta quantitat de residus es gestiona al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR), fet que permet reduir el percentatge de deixalles que s’han de destinar finalment a l’abocador controlat,  a més d’extreure el màxim aprofitament dels materials recuperables.

Podeu consultar totes aquestes dades a l’apartat Castellar en xifres del web municipal http://www.castellarvalles.cat/31813/indicador/174/.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40