Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El consistori mobilitzarà la quantitat més gran de recursos de la seva història, que es posarà al servei d’un pla d’actuació que s’ha batejat amb el nom de “+Castellar que mai”.
El consistori mobilitzarà la quantitat més gran de recursos de la seva història, que es posarà al servei d’un pla d’actuació que s’ha batejat amb el nom de “+Castellar que mai”.

Castellar injecta prop de 10 milions extra al pressupost municipal per afrontar la crisi generada per la pandèmia

Dijous 8 d'abril de 2021

L’Ajuntament de Castellar del Vallès mobilitzarà aquest 2021 un total de 9.600.000 euros de despesa extraordinària amb l’objectiu de donar resposta a les noves necessitats econòmiques i socials generades per la crisi del coronavirus.

El pressupost municipal creixerà un 42%, passant de 24 a 34 milions d’euros, després que l’Estat hagi anul·lat el límit de despesa dels ajuntaments i hagi permès fer servir els romanents acumulats en els darrers exercicis.

D’aquesta manera, el consistori mobilitzarà la quantitat més gran de recursos de la seva història, que es posarà al servei d’un pla d’actuació que s’ha batejat amb el nom de “+Castellar que mai” i que consta de cinc grans eixos: l’atenció a les persones (+social que mai), el medi ambient (+ecològic que mai), la inclusió dels col·lectius més vulnerables (+solidari que mai), la millora de l’espai públic (+accessible que mai) i la reactivació econòmica (+actiu que mai).

Entre les actuacions del pla “+Castellar que mai” destaquen:

+Social i +Solidari que mai

-       Compra del solar de la Playtex per destinar-lo a habitatge de lloguer. La compra dels terrenys de l’antiga fàbrica tèxtil és el primer pas que farà possible la promoció d’habitatge de lloguer assequible adreçat a la població castellarenca. També es reeditaran els ajuts al lloguer per a persones que han patit l’impacte econòmic i social de la COVID-19.

-       Institut Escola Sant Esteve: l’Ajuntament n’accelera la construcció. Se signarà un conveni amb la Generalitat per tal que l’Ajuntament avanci el finançament d’una nova edificació i la reforma de les ja existents per fer front a les necessitats del centre, que des del curs passat acull els estudis d’ESO.

-       Pla d’ocupació municipal per reduir la taxa d’atur. En el context actual d’increment del nombre de persones desocupades a causa de la crisi, una de les prioritats és la generació de llocs de treball. En aquest sentit, l’Ajuntament promourà per primera vegada un pla d’ocupació finançat íntegrament des de les arques municipals i que possibilitarà la contractació de 16 persones durant set mesos que reforçaran els serveis municipals. També es mantindran els ajuts a empreses per al forment d’ocupació.

-       Un nou impuls per a la millora dels equipaments municipals. En aquest àmbit destaquen la rehabilitació de l’edifici de la Torre del Pont; l’ampliació de la Biblioteca Antoni Tort; la reforma de l’edifici del Casal de Gent Gran de la plaça Major i de l’Espai d’Atenció a la Diversitat Funcional; o la rehabilitació de la façana del Centre d’Estudis de Castellar (Casa Ribas). També s’incrementen les dotacions per a material dels casals de gent gran i del nou equipament juvenil de l’Espai Tolrà.

-       L’atenció als col·lectius més vulnerables i l’aposta per la salut emocional. S’incrementen les partides de subvencions a entitats dedicades a persones en situació de vulnerabilitat (Creu Roja, Càritas, Coral Pas a Pas, Sala Puigverd...). També es prioritzarà un programa de salut emocional que es considera del tot rellevant en el context actual de pandèmia, i amb una incidència especial sobre el col·lectiu de persones amb diversitat funcional. En l’àmbit educatiu, s’incrementaran també els ajuts a les associacions de familiars d’alumnes i es reforçarà el catàleg d’activitats de la Guia Didàctica.

+Ecològic que mai

-       Aposta per energies netes: plaques solars fotovoltaiques, flota de vehicles sostenibles i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.  S’apostarà per l’energia solar a la coberta de l’Espai Tolrà (amb prèvia retirada de fibrociment) i a l’edifici d’El Mirador. Això permetrà millorar l’eficiència energètica d’aquests equipaments ja que compensaran part del seu consum elèctric amb el que s’injecti a la xarxa. També es renovarà bona part de la flota de vehicles municipals per tal que siguin més sostenibles i s’instal·laran nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a l’espai públic.

-       Altres inversions ambientals: carril bici Castellar – Sant Feliu, reforma del parc de Canyelles i pla de gestió forestal. Entre d’altres, s’impulsarà una segona fase de millora del parc de Canyelles que inclourà la seva connexió amb el camí del riu. També es promourà la creació d’un carril lateral a la B-124 que permeti connectar amb bicicleta Castellar i Sant Feliu del Racó. Finalment, també s’apostarà per impulsar un projecte de gestió de la massa boscosa amb els propietaris forestals i per la renovació de l’arbrat viari.

+ Accessible que mai

El pla inclou una aposta important per la reforma de carrers del nucli urbà i urbanitzacions (creació de nous espais de plataforma única, reforma de voreres, campanyes d’asfaltat) o la remodelació de diverses places. També es subvencionaran les obres que fomentin l’accessibilitat als establiments comercials.

+ Actiu que mai

-       Ajuts al comerç i la restauració locals. S’impulsarà una campanya per afavorir el consum als establiments comercials i de restauració locals, amb la promoció de bons descompte per a la ciutadania. Aquesta iniciativa permetrà injectar al comerç un total de 350.000 euros, dels quals el 50% seran finançats per l’Ajuntament. També es posarà en marxa una plataforma de venda per Internet i servei de lliurament a domicili del comerç de proximitat.

-       Millora de la seguretat als polígons industrials. En l’àmbit empresarial destaca la instal·lació d’un sistema de videovigilància als polígons industrials, així com el suport a la formació empresarial.

Finançament i altres recursos

Dels prop de 10 milions d’euros de despesa extraordinària que s’afegiran a l’exercici 2021, 7,15 milions ja es van incorporar en la modificació pressupostària aprovada en el Ple del passat mes de març, mitjançant la incorporació de romanents d’anteriors exercicis (95%) i l’augment en la participació des tributs de l’Estat. Dels 2,7 milions restants, 2,3 milions també procediran dels romanents una vegada se signi el conveni amb la Generalitat per a l’Institut Escola Sant Esteve, mentre que els 300.000 euros restants procedeixen d’ajuts de la Diputació de Barcelona.

La despesa extraordinària a Castellar no acabarà amb la mobilització de recursos municipals sinó que també es podria ampliar amb els diners procedents dels fons europeus Next Generation per als projectes de millora del riu Ripoll i de la resolució de la propera convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat. També cal tenir present la inversió que l’Institut Català del Sòl durà a terme a l’antiga Playtex per construir els primers 100 habitatges protegits d’aquest sector.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40