Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "Parir"

Dimecres 28 de febrer

Cinema

"Parir"

Convidada: Clàudia Reig, directora (per videoconferència)

La sessió inclou un col·loqui organitzat per SomTribu després de la projecció, amb la participació de Marta Espejo (llevadora i membre de l'Associació Catalana de Llevadores), Montse Garrido (llevadora del Parc Taulí i del CAP Castellar), Carmina Comas (ginecòloga i activista per a la perspectiva de gènere en la salut) i Lucía Alcaraz (coordinadora de la casa de naixements Casa Laietània, llevadora i fundadora de Néixer a casa)

Clica aquí per comprar entrades

Versió original en castellà

Any: 2023

Durada: 88 min

País: Espanya

Gènere: Documental

Direcció: Clàudia Reig

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Sinopsi

En un petit hospital públic comarcal, una sala de parts liderada per llevadores acompanya els parts amb un model humanitzat: posant les dones al centre i respectant els seus drets. Oferim un retrat realista del naixement, mentre construïm un relat coral sobre la violència obstètrica i les seves terribles conseqüències, relatat per les seves víctimes, l’ONU i l’OMS.

La directora: Clàudia Reig

Clàudia Reig és una realitzadora de documentals llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València. També és productora, operadora de càmera i muntadora. El seu treball com a directora aborda temes de drets humans i qüestions socials. La seva pel·lícula Resistencia Trans ha estat presentada en festivals de cine LGTBIQ+ i en cadenes de televisió de tot el món.

Parir és el seu cinquè documental com a directora. El llargmetratge és el producte d’una investigació que la productora va iniciar el 2019 amb el webdocumental titulat Parir en el siglo 21. Aquest treball previ va rebre reconeixements en certàmens internacionals de periodisme i noves narratives, incloent el World Press Photo, els Webby Awards i els Online Journalism Awards.

Nota de la directora

Graciela Rangel tenia 19 anys quant va parir la Laura a l’Hospital de la Plana. D’origen veneçolà, va venir a viure a Espanya embarassada de quatre mesos juntament amb la seva parella. Va tenir sort d’aterrar a Borriana (Castelló), on li corresponia l’hospital públic de La Plana, una referència estatal en part respectat. Va ser a l’aigua, humanitzat, íntim i acompanyat per les llevadores.

Aquell era el seu primer part i també el meu, el primer que presenciava i el primer que vaig per al documental Parir. Fins aleshores no m’havia plantejat què era parir, ho imaginava només com un tràmit mèdic pel qual havia que passar, i encara menys me n’havia adonat que es podia exercir violència. Habitualment es mostra el procés de l’embaràs i el part com una patologia que ha de ser intervinguda per personal mèdic, en un ambient quirúrgic i en què el rol de la gestant és totalment passiu. Les llevadores de la Plana em van ensenyar que hem de reivindicar aquest espai i recuperar l’autonomia d’un procés que és nostre.

Filmografia destacada

2023 Parir (llargmetratge documental)

2020 Parir al segle XXI (webdocumental interactiu, disponible a www.rtve.es/parto)

2020-2023 Crónica médica (sèrie documental, disponible a https://apuntmedia.es/programes/cronica-medica)

2019 La Desbanda (curtmetratge documental)

2019 Resistencia trans (llarg documental)

2018 En la bretxa (llarg documental i webdocumental, disponible a www.rtve.es/enlabrecha)

2018 Que tiemble el camino (curt documental i webdocumental interactiu, disponibles a www.rtve.es/parkinson)

 

Horari | 18:00

Preu | Entrades individuals 5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM! amb la col·laboració de SomTribu

Programa | BRAM! Mostra de Cinema 2024

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

CercadorPeu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40