Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Directori

Orígens del Casal d'Entitats

El Casal d'Entitats està construït sobre l'edifici que havia estat el cafè de cal Viñas. Anteriorment havia estat el Cafè del Porvenir. Hi havia un saló per a cafè i una sala de ball. Era el lloc de trobada d'una colla de caçadors afeccionats al cant; allí cantaven i es trobaven per sortir junts a cantar pels carrers del poble. Aquest grup d'afeccionats al cant va promoure la fundació de la Societat Coral La Llebre.

A principis del segle XX, la marquesa Emília Carles, vídua de Tolrà, va adquirir l'edifici i el va cedir al muncipi amb la condició que servís per a un ús públic.

Des de 1902 i durant 93 anys, va ser la seu de l'Ajuntament de Castellar del Vallès, fins que aquesta es va traslladar el setembre de 1994 al Palau Tolrà. Després d'una petita reforma, el febrer de 1995 es va convertir en Casal d'Entitats. Durant 10 anys, també s'hi va ubicar el Punt d'Informació Juvenil, servei que va canviar d'ubicació el 2005.

L'edifici està situat entre mitgeres. La façana és molt decorada a base de motlluratges i frisos florals, finestres impostes, mènsules i frontó que conté un rellotge. Compta amb elements eclèctics de tipus clàssic com les pilastres amb capitells corintis, els remats... A les llindes dels balcons del primer pis hi ha esculpits els escuts de Catalunya, Castellar i Barcelona. Sobre l'escala interior hi ha una placa commemorativa de la donació i arrenjament l'any 1901 de la finca per part d'Emília Carles-Tolrà per tal que es convertís en seu de l'Ajuntament i que va anar a càrrec d'Emili Sala Cortés.

Durant la Festa Major de 1966 es van inaugurar les tres pintures murals (pintades sobre tela i encolades a la paret) que decoren l'interior de l'antiga Sala de Plens, lloc que havia estat anteriorment la Sala de Ball del Café. Els autors són tres pintors castellarencs i tracten temes propis de la realitat del poble a mitjans dels anys 60: El mural de Raimon Roca (paret del fons) està dividit per la porta d'accés a la sala: una banda és una al·legoria a la vellesa, representant la tasca de l'Obra Social Benèfica (antic Hospital); l'altra mostra la joentut esportiva a l'antic gimnàs municipal. El mural de Lluís Valls Areny (lateral dret) representa l'evolució de la indústria a Castellar i l'expansió del món industrial. El mural d'Alfons Gubern (lateral) representa el patiment i la superació de les riuades que el 1962 es van patir a Castellar i a tot el Vallès.

Edifici inclòs en el Catàleg de Béns d'Interès Local.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40