Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Medi ambient

Font del Brunet
Font del Brunet

Què cal tenir present sobre les fonts naturals?

Quan bevem aigua d'una font natural cal tenir present que aquesta aigua no rep cap mena de tractament perquè prové directament de filtracions del subsòl o d'una mina. Per això és important que siguem conscients que el mateix estat natural de les aigües pot provocar-nos algun malestar, ja que hi ha molts factors que en poden fer variar la seva qualitat. Els incidents que en fan variar la qualitat normalment no es noten en el gust de les aigües, i nosaltres les consumim amb total tranquil·litat, desconeixedors del risc al qual ens exposem.

La casuística que afecta la sensible qualitat de les aigües ens fa ser prudents alhora de qualificar qualsevol font. Per això, mai parlarem d'una aigua d'una font natural com a aigua potable, perquè no està clorada i no rep cap tractament que n'asseguri la seva qualitat de manera constant; es denominen fonts d'aigua sense garantia sanitària. Quan els resultats de les anàlisis surten amb algun valor que supera els paràmetres de referència, parlem d'aigua no potable.

Podríem dir que les fonts són la sortida a l'exterior d'un riu subterrani. Aquests no funcionen de manera gaire diferent que els rius superficials: amb la sequera l'aigua s'estanca, concentra grans quantitats de matèria orgànica i fins i tot pot arribar a fer pudor. D'altra banda, després d'una pluja generosa l'aigua baixa tèrbola, remoguda, arrossegant gran quantitat de materials en suspensió.

A part de les alteracions naturals que afecten les aigües de les fonts, els estiatges i les pluges, en trobem d'altres de directes com el fet de realitzar un moviment de terres, adobar un hort o uns camps de conreu, etc. a les immediacions de les fonts.

Hi ha diverses fonts del nostre municipi que malgrat ser molt populars i concorregudes, tenen una qualitat d'aigua no potable. Acostumen a ser-ho totes les fonts properes a zones agràries d'horts, camps i granges. Malgrat que el seu gust no hagi variat, que la continuem trobant fresca i bona, i que no ens provoqui cap malestar, els seus efectes poden sorgir a llarg termini fruit d'un consum continuat.

Per tot això és important tenir molta precaució en el seu consum i seguir les recomanacions que trobareu en aquesta pàgina web.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40