Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Cooperació

Preguntes freqüents

Tinc un habitatge buit o una habitació lliure i m’agradaria cedir-lo com a allotjament per a persones refugiades. Com ho puc fer?

Segons la directiva europea de protecció temporal, les persones que han fugit d'Ucraïna es poden desplaçar lliurement i allotjar-se en habitatges de familiars, coneixences o llars d'acollida.

És recomanable que si no tenen una xarxa familiar que les pugui acollir, aquestes persones s’allotgin en habitatges que no siguin privats. En l'àmbit institucional en aquests moments l'acollida es fa mitjançant les entitats especialitzades que col·laboren en el programa de refugi. És imprescindible que les persones que arriben fugint del conflicte entrin dins del circuit públic d’ajuda i el sistema de protecció internacional.

La Generalitat de Catalunya ha obert un correu electrònic per a totes les persones que vulguin cedir alguna habitació o habitatge. Si és el teu cas, pots adreçar-te a acollida.igualtat@gencat.cat.

Vull acollir infants i/o adolescents menors de 18 anys sense referents familiars a casa meva. Com ho puc fer?

Has de contactar amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), trucant al telèfon 116111 o enviant un correu electrònic a dgaia.dso@gencat.cat.

On em puc adreçar si conec casos de persones d’Ucraïna que es troben a Castellar i necessiten allotjament?

Pots adreçar-te al Servei d’Acollida de l’Ajuntament, al correu electrònic serveiacollida@castellarvalles.cat.

També ho pots comunicar al Departament d’Igualtat i Feminismes, escrivint a comiteacollida.igualtat@gencat.cat.

Des d’aquests serveis se’ls facilitarà accés a assessorament jurídic, psicològic, escolarització d’infants i accés a la sanitat pública.

Conec persones ucraïneses que han arribat a Catalunya, quines primeres orientacions els puc donar?

Pots adreçar-los al Servei d’Acollida de l’Ajuntament, al correu electrònic serveiacollida@castellarvalles.cat o informar-los que poden trucar al telèfon 900500912, que també ofereix atenció en ucraïnès.

Puc anar a buscar persones ucraïneses a les fronteres i portar-les a Castellar o rodalies?

No és aconsellable fer-ho com a iniciativa particular. Cal tenir present la responsabilitat que s’assumeix en transportar persones en un vehicle particular (assegurances, etc.). A més, anar a buscar persones i portar-les directament fa que aquestes persones arribin sense els recursos bàsics coberts, no tinguin xarxa social ni familiar, allotjament ni coneixement de l’entorn i els recursos.

Hi ha moltes entitats especialitzades en l’acolliment de persones refugiades que garanteixen el trasllat, l’atenció i la tramitació administrativa regular al país d’acollida. Ho fan de forma ordenada i sobretot amb una seguretat cap a les persones afectades que no podem oferir de manera individual.

Recorda que la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. Consulta-les aquí.

Vull oferir materials o fer donatius. On m’adreço?

A Castellar, la campanya de recollida de material de particulars per a la població ucraïnesa va finalitzar el passat 20 de març.

Si ets una entitat o empresa i disposes d’un cert volum de materials que voldries, donar, pots contactar amb l’espai logístic que s’ha habilitat al Port de Barcelona per atendre aquesta necessitat al correu  help4ukraine@bancdelsaliments.org.

Si ets un particular, la millor manera d’ajudar és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. Consulta-les aquí.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40