Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Medi físic

Riu Ripoll
Riu Ripoll

El riu Ripoll i altres espais fluvials

El Ripoll forma part de la conca del Besòs, que té uns 1.000 km2 d'extensió i 180 km lineals de xarxa i abraça un territori habitat aproximadament per 2.000.000 de persones i en el qual podem trobar al voltant de 10.000 indústries.

El Ripoll és un afluent tributari del Besòs situat, juntament amb el riu Sec, al vessant més occidental de la seva conca.

Neix al sot del Galí, a la serra de Granera, a 640 m sobre el nivell del mar, i aboca les aigües al riu Besòs, a Montcada i Reixac, a 35,5 m sobre el nivell del mar. Al llarg de 40 km de recorregut travessa els municipis de Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac, tots situats al Vallès Occidental.

El seu cabal mitjà diari és aproximadament de 36.350 m3/dia, tenint com a referència l'estació de mesura de Sant Llorenç Savall (0,27 m3/seg) i la de Montcada i Reixac (1.19 m3/seg), recull les seves aigües d'una conca de 243 km2 i té un pendent mitjà d'1.53% i una sinuositat d'1.41.

Com a riu mediterrani es caracteritza per tenir poc cabal, ser força irregular i tenir avingudes poc freqüents però molt importants, de les quals la més recordada, el setembre del 1962, va provocar grans inundacions i greus danys materials i humans.

El riu Ripoll recorre 14 quilòmetres al seu pas pel nostre municipi i té una xarxa important de torrents tributaris. Destaquen el torrent del Castelló, que manté un cabal constant al llarg de l'any i té un alt interès ecològic. Altres, com el torrent de Canyelles, on en els seus marges i plataformes s'hi ubiquen parcel·les d'horta, el Mitger interessant pel seu paisatge i el de Colobrers, amb un grau de naturalitat important a final de terme, aquests últims tots depenen totalment del règim de pluges i prenen importància quan aquestes són abundants.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40