Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Història

El Brunet
El Brunet

Segle XIX

El segle XIX suposa l'arrancada amb nous conflictes bèl·lics: la guerra del francès i les guerres carlines. Però sobretot un gir en l'orientació econòmica del municipi. Des d'època medieval el municipi havia estat aprofitat per la seva força natural. Aquest segle es desenvolupa la indústria llanera i cotonera. Són moltíssims els molins que apareixen a la llera del riu, i moltes les persones que hi treballaren.

Però al segle XIX hi trobem una figura que hem de destacar: Josep Tolrà i Abellà. Aquest personatge va arribar a Castellar per fer de metge el 1849. Poc temps desprès, va engegar la principal empresa tèxtil del municipi. Empresa que acabà sent el punt de referència en la vida econòmica i social del municipi fins al seu tancament el gener de 1995. Moltes són les famílies que van dependre durant generacions d'aquesta empresa. L'empresa Tolrà també va deixar empremta en el municipi: el subministrament d'aigua al poble, la construcció de l'església parroquial actual, centres escolars, safareigs públics, les dues Cases de la Vila...

Aquesta puixança econòmica, compartida amb bona part del país, provocà forts moviments migratoris que van portar nous castellarencs provinents de diversos punts: França, Alacant, de les terres de Tarragona i províncies de Barcelona. Des de llavors, la migració ha estat la base del creixement demogràfic de Castellar.

En aquest moment, diversos punts del municipi es van urbanitzant i testimoni en són les cases modernistes que trobem al terme municipal. Cal esmentar que a finals del segle XIX tenim constància d'una vida social intensa: amb les festes religioses que marquen el calendari, però també amb altres activitats i festes i la vida social a l'entorn dels diversos cafès.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40