Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Edificis civils

Façana del Castell
Façana del Castell

Castell de Castellar

Web | http:// www.castillodeclasqueri.com

Titularitat | Privat

Des del nucli urbà, s'ha d'agafar la carretera C-1415 en direcció a Terrassa i a aproximadament un quilòmetre, ja hi ha una indicació, a mà esquerra, cap al castell de Clasquerí.

Conegut també amb el nom de castell dels Clasquerí, està situat a la riba dreta del Ripoll en un turó envoltat arreu per barrancades que el fan de difícil accés. De planta trapezoïdal, segurament pel barranc que es troba a la part sud-oest hi devia obligar, té un pati central. En aquest s'hi troba un pou i les escales que donen accés al primer pis, i està tancat per dues ales afegides i per una torre exempta a l'angle. Consta de planta baixa i dos pisos.

 

La primera referència documental és del 912 en una acte de donació. Però el què s'esmenta és el castrum kastellare, i no sabem si fa referència al castell pròpiament dit, o bé a la unitat territorial que acabaria sent Castellar. Als segles XI i XII, el castell sota el poder comtal era del domini de la família dels Montcada. Amb tot, aquesta família es ven el castell, per tornar-lo a recuperar un segle després.

 

El 1310 Gastó de Montcada cedeix el castell a Pere de Clasquerí, i finalment el besnét d'aquest, Guerau de Clasquerí el comprarà. Des del segle XV els Clasquerí es converteixen en els senyor territorials i jurisdiccionals de les terres, propietats, masos i cases que pertanyen al castell. L'actual propietari, Carles Fontcuberta, és descendent de la família Clasquerí i de les famílies que s'han emparentat amb ells: els Meca als segles XVI-XVII i els Sentmenat als segles XVII-XIX.

 

L'actual aspecte del castell conserva molt poques restes del seu origen altmedieval. N'és per exemple l'arc d'entrada de mig punt. L'aspecte del castell va canviar gràcies a les reformes fetes per Guerau de Clasquerí el 1335. I també per les que es van fer a finals del segle XIX i inicis del XX. Amb el temps l'estat del castell es va anar deteriorant, malgrat que des de 1994 es van dur a terme obres de consolidació i restauració a tot l'edifici.

 

Un dels elements imprescindibles del castell, alhora que més bonics, és la capella de Santa Bàrbara, d'estil gòtic i d'una sola nau, on s'hi feien misses i cerimònies per part de la família senyorial, mentre va viure al castell.

 

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Classificació

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40