Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Arbre caigut a la pista forestal d'accés al Puig de la Creu
Arbre caigut a la pista forestal d'accés al Puig de la Creu

El temporal de vent provoca talls de llum i deixa múltiples danys materials

Dilluns 26 de gener de 2009

El Servei d’Atenció Ciutadana ofereix informació a les persones afectades pel vendaval

Castellar del Vallès torna poc a poc a la normalitat després del temporal de vent del passat dissabte, que va causar múltiples danys materials a diversos sectors del municipi. Entre les incidències més destacades s’hi poden comptar 24 arbres caiguts a la via pública a causa de la força del vent i el tall del subministrament elèctric que van patir molts abonats durant tot el dissabte.

Des de la matinada de dissabte, la Policia Local, els Bombers Voluntaris i la Regidoria de Via Pública va realitzar més d’un centenar de sortides provocades principalment per la caiguda d’arbres, però també de senyals verticals i de teules arreu del municipi, així com fins i tot alguna marquesina. Precisament la caiguda de teules va provocar que dissabte s’hagués d’acordonar un tram de vorera entre els carrers de Jaume I i Prat de la Riba. A més, el mercat ambulant dels dissabtes al matí va haver de suspendre la seva activitat i el pavelló Dani Pedrosa no va obrir portes perquè el vent va trencar algunes finestres de l’equipament.

Les zones més afectades pel temporal de vent, que va arribar fins als 98,2 km/hora, van ser les urbanitzacions, especialment els Aire-Sols, el Balcó i el Racó, que són les zones que van patir durant més estona el tall de subministrament elèctric. Tot i que hores d’ara ja s’ha restablert el subministrament a tot el municipi, l’Aire-Sol D i el Balcó encara el reben a través de dos grups electrògens aportats per FECSA, a causa de la caiguda d’una línia de mitja tensió en un tram d’un quilòmetre, que alimenta els quatre centres de transformació del sector. Tot i això, es preveu que en els propers dos dies es podran arranjar els desperfectes. D’altra banda, resten també algunes incidències a la connexió del servei d’enllumenat de baixa tensió, que afecten puntualment alguns usuaris del Balcó, el Racó i l’Aire-Sol D. En aquest cas, l’usuari s’ha de posar en contacte amb algun instal·lador electricista que repari la connexió o que gestioni aquesta reparació amb el Punt de Servei de FECSA.

Precisament a causa del tall de subministrament elèctric, la urbanització del Racó va estar sense aigua fins la nit de diumenge a dilluns, ja que no funcionava l’estació transformadora que subministra corrent a les bombes d’aigua des dels pous fins als dipòsits de la plaça del Munt i Girbau. A més, la caiguda d’un arbre a l’Aire-Sol D va malmetre una canonada d’aigua, que finalment també es va poder arranjar diumenge a la nit.  

L’enllumenat públic no va patir afectacions importants, tot i que algun tram de carrer de les urbanitzacions de l’Aire-Sol D, el Balcó i el Racó ha patit el trencament de cables o pals de suport, que s’aniran reparant durant el dia d’avui.

Malgrat el fort temporal, no es van registrar incidències destacades a les carreteres castellarenques. Les úniques afectacions al trànsit es van produir a la carretera B-124, d’una banda a l’alçada de Can Bages, que es va haver de tallar al trànsit rodat durant uns instants per tallar un arbre que havia quedat malmès i, de l’altra, en direcció a Sant Llorenç Savall on, tot i que van caure tres arbres a la via, no va ser necessari restringir la circulació. La carretera C1415, de Castellar a Sentmenat, també va patir afectacions al trànsit, ja que en alguns punts de la via es va haver de donar pas alternatiu als vehicles a causa de la caiguda d’arbres.

També s’han apreciat ja incidències diverses als terrenys forestals del terme municipal, tot i que encara s’haurà de continuar avaluant els danys. Arbres caiguts o despreniments de roques han estat algunes de les conseqüències del temporal que de forma irregular ha afectat aquestes zones del municipi.

La brigada municipal està treballant també intensament per reparar els efectes del temporal de vent a la via pública. A la dotzena d’actuacions que van realitzar el passat dissabte, s’hi ha de sumar totes les que es portaran a terme aquesta setmana per tal que la vila torni a la normalitat. Una vintena de treballadors de la brigada estan treballant exclusivament per arreglar les conseqüències del temporal.

D’altra banda, el Servei d’Atenció Ciutadana (SAC) s’encarrega d’informar els afectats pel temporal de vent sobre els passos que han de seguir en cada situació particular, registrant les instàncies que es presenten i també adreçant-los als serveis jurídics, a la Regidoria de Medi Ambient o a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, en funció de les casuístiques.

Continua activada l’alerta per fortes ventades

El Centre de Coordinació operativa de Catalunya ha alertat del risc de noves ventades per aquest dilluns, 26 de gener. Així, es manté la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per forts vents, tot i que no es preveuen ratxes tan fortes com les de dissabte. Els bombers voluntaris de Castellar han informat que les hores de més risc seran entre les 4 de la tarda i la mitjanit.

Es recomana a tota la població prendre consciència del risc i extremar les mesures d'autoprotecció. Cal mantenir l'alerta en les activitats a l'aire lliure, sobretot a zones de muntanya, i es manté la prohibició de totes les activitats de foc a l'aire lliure. Alhora, es recorda que s'ha d'evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes, recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.

En el cas de desplaçaments per carretera, si s'ha de circular, cal fer-ho extremant les precaucions, sobretot a autopistes i vies ràpides, i especialment els camions i caravanes, que són els més vulnerables en aquestes circumstàncies. Pel que fa a la resta de conductors de la xarxa viària catalana, convé vigilar sobretot en el moment d'avançar vehicles de grans dimensions. S'ha de deixar prou distància de separació lateral per evitar fregaments en cas de petites desviacions de la trajectòria.

Finalment, cal fer seguiment de l'evolució de la situació meteorològica i de l'estat de la xarxa viària:
·    Telèfon d'informació ciutadana, 012
·    Portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
·    Web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
·    Web del Servei Català de Meteorologia: www.meteo.cat
·    Butlletins informatius dels diversos mitjans de comunicació

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40