Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

La regidora de Benestar Social i Salut, Mercè Giménez, en un moment del Consell Sociosanitari
La regidora de Benestar Social i Salut, Mercè Giménez, en un moment del Consell Sociosanitari

El Consell Sociosanitari du a terme la darrera sessió del mandat 2007-2011

Divendres 15 d'abril de 2011

La Regidoria de Benestar Social i Igualtat va atendre l’any 2010 3.497ciutadans i ciutadanes. Així es desprèn de les dades presentades ahir dijous, 14 d’abril, en el marc de la darrera sessió d’aquest mandat del Consell Sociosanitari, que compta amb la participació de diferents agents cívics, socials i sanitaris de la vila.

Segons es va explicar, el marc de la crisi econòmica es tradueix en una tendència a l’alça dels usuaris dels serveis socials. Així, els professionals de l’equip bàsic d’atenció social primària van rebre un total de 3.552 visites. Pel que fa al tipus de problemàtiques ateses, destaquen per sobre de la resta les situacions vinculades a ingressos insuficients amb un 40% i a la manca d’autonomia personal, amb un 28%. A continuació, hi figuren les que fan referència a dificultats en les relacions familiars i socials (15%), a les discapacitats i malalties diverses (10%) i a les dificultats d’aprenentatge escolar (7%).

Segons l’informe que es va presentar, en un 34% dels casos, la ciutadania s’adreça als serveis socials per obtenir informació i orientació i en un 24% per realitzar tràmits i gestions. Altres tipus d’intervenció que reben els usuaris són el tractament i suport (23%) i l’assessorament, en un 19%.

Les ajudes socials –sense comptabilitzar les que ofereix l’Oficina Local d’Habitatge– van ascendir l’any 2010 a 128.000 euros. D’aquest import, tres quartes parts es corresponen a ajuts a la infància, mentre que la resta es distribueix entre els ajuts que es fan en conveni amb Via Solidària i d’altres que es presten pel que fa a serveis terapèutics, subministres, tiquets per menjar, transport, o estades d’emergència.

Un altre dels eixos d’actuació de la Regidoria de Benestar Social i Igualtat és el que fa referència a l’aplicació de la llei d’autonomia personal i atenció a la dependència. L’any passat es van tramitar 226 sol·licituds de dependència. En aquest sentit, la despesa del Servei d’Atenció Domiciliària, que enguany ha estat assumit per la Fundació Obra Social Benèfica, va arribar l’any 2010 a 194.000 euros, el que suposa un 20% d’increment respecte el 2009 i més d’un 50% respecte el 2008.

Pel que fa a l’abordatge de la violència de gènere, el servei d’atenció a la dona va atendre l’any 2010 un total de 68 dones i 226 visites. En total, es van derivar 40 dones al servei psicològic d’atenció a dones que han patit violència de gènere. Cal destacar que un total de 25 menors d’edat van ser derivats al servei psicològic per atenció a menors d’edat. D’altra banda, el servei d’assessoria jurídica va realitzar l’any passat 74 visites.

Pel que fa a les xifres dels serveis municipals de salut, l’any passat el servei d’atenció psicològica per a adults va atendre individualment 143 persones, amb un total de 326 visites realitzades. D’altra banda, el servei Psicojove va atendre 15 joves i va rebre 161 visites.

La sessió del Consell Sociosanitari va servir perquè diversos professionals de la salut i dels serveis socials presentessin les tasques realitzades des de l’Àrea Bàsica de Salut i també en el marc de les diferents comissions d’igualtat, discapacitat, salut emocional, hàbits saludables i drogues-sexualitat-sida. Així mateix, es van presentar les futures línies de treball del proper mandat.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40