Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Incendi a Can Font el 2012
Incendi a Can Font el 2012

Engeguen els dispositius de vigilància per a la prevenció i l’actuació per incendis forestals

Dimecres 25 de juny de 2014

L’Ajuntament de Castellar, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han posat en marxa els dispositius de vigilància per a la prevenció i l’actuació per incendis forestals.

Així, des de Setmana Santa i fins a finals de setembre, el consistori té contractat un vigilant per a Castellar Vell, que treballa durant els caps de setmana i els dies festius. D’aquesta manera, es dóna compliment a la normativa de la Generalitat que posa com a condició que les àrees d’esbarjo, en període d’alt risc d’incendi, disposin d’un vigilant per al seu funcionament. La visibilitat d’aquest punt, a més, fa que s’integri en la xarxa de vigilància de cara a alertar de possibles incendis. Cal assenyalar que, com en els darrers estius, l’àrea d’esbarjo de Castellar Vell romandrà tancada el mes d’agost, coincidint amb el període de màxim risc d’incendi i menor afluència d’usuaris.

El consistori també col·labora amb el Pla d’Informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, a través d’un conveni signat entre ambdues administracions i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF). El conveni estableix la contractació de dos informadors que fan la ruta amb un tot terreny fora de l’àmbit del Parc Natural, i l’Ajuntament assumeix les despeses de combustible del vehicle. Les tasques principals d’aquests informadors, que treballen en dies alternatius del 12 de juny a l’1 de setembre, d’11.30 a 19.30 hores, són vetllar qualsevol indici de foc i informar la població del perill d’incendi i de la prohibició de fer foc a menys de 500 metres del bosc.

Des de l’any 2011, la vigilància en l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ha inclòs en el mateix programa a través de la ruta del PVI que es fa des del municipi de Sant Llorenç Savall. A més, el Pla d’actuacions especials (PAE) de la Diputació de Barcelona possibilita l’activació de personal de reforç voluntari dins els espais naturals protegits entre el 2 de juny i el 12 de setembre. Es tracta de voluntaris de les ADF de la comarca que són alertats quan la previsió de risc d’incendi és especialment elevada per tal que es desplacin fins a un punt avançat establert, on fan vigilància i asseguren un temps d’intervenció més ràpid en cas d’incendi.

A més, des de la Direcció General d’Emergències també s’ha posat en funcionament el punt de guaita del Puig de la Creu, cobert per dues persones que fan torns entre 21 de juny i el 15 de setembre, en horari de 10.30 a les 20.15 hores.

Manteniment de les franges de protecció de les urbanitzacions

Les actuacions de manteniment de les franges de protecció de les urbanitzacions del municipi que tributen a la taxa de prevenció d’incendis són una altra de les tasques impulsades per l’Ajuntament en matèria de prevenció d’incendis.

En aquest sentit, l’hivern passat es va realitzar el manteniment de les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions de l’Aire-Sol A-B, C i D, El Racó i el nucli agregat de Sant Feliu del Racó. Per a la propera tardor-hivern, està prevista l’execució de les franges de Can Font-Ca n’Avellaneda i El Balcó de Sant Llorenç.

Per finançar l’execució de les franges de protecció, i en compliment a la Llei de prevenció d’incendis 5/2003 que estableix que totes les tasques de prevenció d’incendis de les urbanitzacions les hauran d’assumir els propietaris inclosos dins els perímetres de les franges, l’Ajuntament va començar a aplicar l’any 2005 una taxa als propietaris de les urbanitzacions. La previsió del consistori és realitzar una actuació de manteniment cada dos anys, aconseguint així treballar amb una densitat dels arbres més baixa.

Arranjament de camins

D’altra banda, l’ADF de Castellar ha iniciat l’arranjament de camins inclosos en el Pla de Prevenció d’Incendis, unes obres que finança la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de la vila. Dels 22.000 euros que costaran els treballs, l’ens provincial subvencionarà el 80%, mentre que l’Ajuntament n’aportarà el 20%. Aquests treballs tenen per objectiu millorar les infraestructures per tal de rebaixar el temps d’intervenció dels mitjans d’extinció i donar-los més seguretat.

Enguany s’actuarà als camins de les basses del Barceló, de Can Faixero, de Canyelles i Cadafalch fins a Coll Roig, de Coll Monner i del Torrent Mal.

Sensibilització al veïnat

El consistori castellarenc vol fer èmfasi en la importància de mantenir les parcel·les netes i desbrossades. Aquestes tasques s’han de realitzar fora del període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre, que és l’època de més risc d’incendi forestal.

A més, l’Ajuntament recorda que les úniques barbacoes permeses en els habitatges urbans del municipi són les de gas o bé les d’obra equipades correctament amb mataguspires.

Entre les precaucions recomanades per l’Ajuntament es troba també la d’evitar l’emmagatzematge arran de casa de materials combustibles com butà, llenya, pintures, dissolvents o plàstics.

Bombers Voluntaris, ADF i Serna

El cap del parc dels Bombers Voluntaris de Castellar, Francesc Altarriba, ha explicat que tot i que no estaran de guàrdia al parc aquest estiu, disposaran dels efectius necessaris per tal de cobrir les emergències que es puguin produir.

Així mateix, els voluntaris d’ADF i Serna faran guàrdies els caps de setmana i festius.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40