Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El sector sud i sud - est del municipi, el més afectat (imatge de Ricard Farriol)
El sector sud i sud - est del municipi, el més afectat (imatge de Ricard Farriol)

L’Ajuntament estima que més de 150.000 arbres van caure al terme a causa del temporal de vent

Dijous 18 de desembre de 2014

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va fer ahir una primera estimació del nombre d’arbres caiguts a causa del temporal del 9 de desembre. Segons va explicar l’alcalde en el marc d’una assemblea extraordinària de propietaris forestals, es calcula que al terme municipal s’han vist afectats més de 150.000 arbres. 

Aquesta xifra s’ha obtingut a partir de les dades dels Plans Tècnics de Gestió i Millora Forestal de les finques del terme municipal. En aquests documents s’especifiquen unes densitats de les masses arbrades que s’han utilitzat com a punt de referència. A partir del càlcul obtingut s’ha fet una estimació en base a inspeccions de les diferents zones del terme.

De l’extrapolació de les dades se’n conclou que a Castellar del Vallès hi haurien aproximadament uns 5 milions d’arbres distribuïts unes 3.000 hectàrees de massa forestal. Aquesta superfície forestal s’ha vist afectada en molt diferents graus, des de punts devastats per esclafits de vent fins a zones amb caiguda d’exemplars aïllats.

La zona boscosa més afectada pel temporal de vent es concentra a la meitat sud i sud-est del terme municipal.

Assemblea extraordinària de propietaris

L’assemblea extraordinària de propietaris forestals de Castellar va aplegar ahir una cinquantena de persones a la Sala d’Actes del Mirador. A la reunió hi van assistir l’alcalde, Ignasi Giménez, el regidor comissionat dels efectes del temporal, Aleix Canalís, el president de l’ADF, Jordi Casamada, a més de propietaris forestals, diversos regidors i representants d’altres entitats i agents implicats.

En el transcurs de la sessió, Giménez va presentar el pla d’acció extraordinari de gestió dels efectes del temporal de vent. L’alcalde va anunciar l’obertura d’una fitxa informativa per a cada propietari forestal “que permeti recopilar informació sobre afectacions en edificis, massa forestal, camins i subministraments”. “Aquestes dades –va afegir Giménez– han de servir per valorar els treballs urgents a realitzar, quines han de ser les ajudes de les administracions i quines alternatives hi ha per a la retirada de la massa forestal acumulada”.

Precisament aquest darrer aspecte va ser un dels més debatuts, ja que es considera prioritària l’obertura de camins i la reducció de combustible forestal davant d’hipotètics incendis forestals. En aquest sentit, l’Ajuntament i els propietaris forestals es tornaran a trobar durant el mes de gener per valorar opcions d’aprofitament de la fusta morta acumulada en les finques del terme.

Per la seva part, els propietaris van demanar que les administracions prenguin en consideració l’ús públic dels boscos que són privats. Així mateix, van remarcar la necessitat que empreses especialitzades intervinguin en la neteja i desbrossament de l’àmbit forestal afectat.

Per últim, es va acordar que l’Ajuntament insistirà en la recomanació de no realitzar activitats al medi natural davant el risc elevat de caiguda d’arbres que han quedat debilitats per la ventada. En aquest sentit es difondrà el missatge que si s’accedeix als boscos és sota la responsabilitat dels mateixos ciutadans que ho facin.

Durant els propers dies, els serveis tècnics municipals continuaran valorant amb més detall les afectacions del temporal de vent en col·laboració amb la resta d’administracions.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40