Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Efectes de la ventada el sector sud del municipi.
Efectes de la ventada el sector sud del municipi.

Castellar sol·licita a la Generalitat un ajut de 664.562 € per pal·liar les afectacions de la ventada

Dijous 8 de gener de 2015

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va sol·licitar ahir a través d’un Decret d’Alcaldia una subvenció al Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat per un import de 664.562 euros per pal·liar els danys ocasionats pel temporal de vent del passat 9 de desembre.

Aquesta sol·licitud s’emmarca dins el procediment obert per la Generalitat adreçat als ens locals afectats per aquest episodi meteorològic. Els ajuts consisteixen en una subvenció directa exclosa de concurrència pública per tal que els municipis puguin finançar les actuacions extraordinàries que s’han hagut de realitzar en el darrer mes o que s’han d’executar en matèria d’equipaments, infraestructures i serveis municipals.

Les afectacions provocades pel temporal de vent, distribuïdes en diferents punts del terme municipal, s’han registrat en diferents àmbits. Els més importants són els que fan referència a la retirada de massa forestal, la neteja de franges i camins forestals, l’arranjament de desperfectes en edificis municipals i la retirada d’arbrat a la zona urbana. També es demanen ajuts per la despesa generada en la recuperació de xarxes de serveis afectades (aigua potable, electricitat, enllumenat públic i telefonia), la utilització de maquinària auxiliar, la reposició de contenidors de residus malmesos i la reforma d’altres edificis.

La sol·licitud enviada a la Generalitat inclou una memòria dels serveis tècnics municipals que recull una avaluació detallada de les incidències detectades i de les actuacions a realitzar.

Resum d’incidències i actuacions:

Neteja de camins i zones forestals

200 hectàrees afectades de les quals 10 són de propietat municipal. L’estimació realitzada és de 150.000 arbres caiguts, el que suposa un alt perill d’incendi de cara a la temporada d’estiu.

Pel que fa als camins, una vegada obert el pas als principals eixos afectats, resta pendent la neteja i retirada de restes vegetals i d’exemplars d’arbres de gran envergadura.

Afectacions a edificis municipals

14 equipaments afectats: escoles Sant Esteve, Bonavista, Joan Blanquer, Emili Carles-Tolrà, Espai Tolrà, Nau concessionària de neteja viària i recollida d’escombraries, Casa del Pont, Safareigs de la Baixada de Palau, pavellons Dani Pedrosa, Joaquim Blume, Pistes d’Atletisme, Skate Parc, camp de futbol Pepín Valls i Pistes de Tennis.

Incidències: tanques tombades, plaques solars arrencades, elements de coberta afectats, tanques perimetrals i elements interiors afectats per caiguda d’arbres i vials interiors tallats a causa de caiguda d’arbres.

Retirada d’arbrat en zona urbana

Del total de 374 avisos d’incidències que ha fet arribar la ciutadania a l’Ajuntament, dues tercers parts corresponen a afectacions d’arbrat a vials o habitatges privats (tant d’arbres caiguts com en risc imminent de caiguda).

Enllumenat públic

25 elements afectats en 13 carrers (majoritàriament en urbanitzacions).

Xarxa d’aigua potable

A causa de la caiguda d’arbres, es va haver de reparar la canalització d’impulsió que abasteix d’aigua potable els dipòsits situats al nucli urbà des del pou de la Font de al Riera.

Xarxa elèctrica

Afectació en habitatges particulars de diverses zones del municipi, especialment a les urbanitzacions.

Línia de mitja tensió:

L’afectació més rellevant va ser provocada per la caiguda d’arbres sobre la línia de mitja tensió al nucli de Sant Feliu del Racó. Per aquest motiu, prop de 2.500 abonats van quedar sense subministrament elèctric durant dos dies o més.

Tot  i que la reposició de la línia correspon a la companyia elèctrica, l’Ajuntament ha col·laborat en el restabliment d’accessos complexos en zones forestals.

Línia de baixa tensió

Caiguda d’arbrat sobre cablejat i pals tombats a 14 carrers del nucli urbà i urbanitzacions i també en disseminats.

Xarxa de telefonia

Afectació a línies de distribució i escomeses particulars que discorren per la via pública a causa de la caiguda d’arbrat sobre els suports de la xarxa o sobre el cablejat.

Principalment, es van registrar incidències a 10 carrers de Sant Feliu del Racó i urbanitzacions.

Neteja i recollida de restes vegetals

Retirada de material vegetal, restes de branques i brossa acumulats als carrers, especialment a les urbanitzacions.

Actuacions en contenidors

Reposició completa d’una quarantena de contenidors i reparacions puntuals en les tapes i mecanismes d’accionament d’alguns contenidors.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40