Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge de la nova escala de l'Escola Municipal de Música Torre Balada.
Imatge de la nova escala de l'Escola Municipal de Música Torre Balada.

L’Escola Municipal de Música Torre Balada millora l’accessibilitat interior

Dijous 15 de novembre de 2018

L’històric edifici de la Torre Balada, seu de l’Escola Municipal de Música de Castellar, ha millorat recentment l’accessibilitat interior gràcies a la substitució de la seva antiga escala per una de més amplada i adequada a la normativa.

Per poder encabir-la, s’han ocupat alguns dels espais, com ara el que fins ara ocupava la secretaria, que s’ha traslladat a l’entrada de l’edifici de manera que se n’ha millorat la funcionalitat i la visibilitat. També s’ha transformat en distribuïdor una antiga claraboia, amb el paviment de vidre trepitjable, per donar accés a unes aules de les golfes. La nova escala, més suau i adaptada a la normativa, s’ha construït amb formigó, i s’hi han integrat elements constructius de l’edifici, com són les rajoles hidràuliques d’un dels espais enderrocats i els barrots de fosa de l’antiga escala, que s’han incorporat a la nova barana.

Els treballs també han permès repassar parts de la façana de l’edifici, de manera que s’han reparat les parts baixes afectades per humitats i els escrostonaments de l’estucat.

D’altra banda, s’ha netejat el jardí de l’equipament, del qual s’ha retirat la vegetació de valor baix. En una segona fase, està previst plantar-hi noves espècies amb l’objectiu de recuperar l’estil original d’aquest espai exterior. L’Ajuntament estudiarà la possibilitat que aquests jardins que connecten els carrers de Caldes i la carretera de Sentmenat es puguin obrir de forma permanent a la ciutadania i es pugui afavorir la possibilitat de realitzar-hi activitats com ara concerts.

Les obres han anat a càrrec de l’empresa Baldó Associats Constructora SL i formen part de la mateixa adjudicació que inclou la reforma de la Sala d’Exposicions d’El Mirador i de l’Ateneu, per un valor total de 217.000 euros, IVA inclòs.

Un edifici històric

Torre Balada és un edifici aïllat senyorial de tres plantes envoltat d’un gran pati, situat al nucli antic de la vila, i que està inclòs dins el Pla Especial del Catàleg de Béns a Protegir. La casa fou construïda el 1897, tal com consta a la façana, per encàrrec de Josep Pallàs, secretari municipal a l’Ajuntament de Castellar del Vallès, i inicialment va tenir un ús residencial. Popularment s’anomenava la Torre Gran en comparació a la Torre Montlleó, la Torre Xica, degut a la gran quantitat de terreny de Torre Balada.

La casa deu el seu nom a l’industrial tèxtil sabadellenc Joaquim Balada, que va convertir l’immoble, a començaments de la dècada de 1950, en casa d’estiueig. A la part inferior del pati, tocant a la carretera de Sentmenat, la finca tenia una gran piscina. Sobre la piscina hi havia gran quantitat d’arbres fruiters i un hort del que s’ocupava el masover.

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va adquirir la torre per 15,6 milions de pessetes l’any 1984 per tal d’adequar-la com a equipament. El 9 de setembre de 1989 es va inaugurar l’Escola Municipal de Música de Torre Balada.

Segons s’explica a la fitxa del Pla Especial de Catàleg, l’edifici té accés a través d’una entrada monumental pel carrer de Caldes. L’entrada ve donada per un mur que tanca la finca i la formen dues pilastres amb secció de forma de creu les quals emmarquen una porta de ferro forjat amb abundant decoració geomètrica i rematats amb gerros decoratius.

La façana principal presenta una distribució simètrica de composició historicista on destaca la decoració de llindes i cornises, amb esgrafiats i merlets a tot l’ample. El portal és emmarcat en columnes, finestres laterals i pilastres a les cantonades. Ressaltant l’eix s’inscriu sobre la porta una petita torre de planta rectangular, amb dues finestres lligades a cada façana, que trenca amb l’horitzontalitat de l’edifici. Destaca la utilització d’un estil classicista en la decoració dels murs.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40