Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Fragment de la portada del llibre.
Fragment de la portada del llibre.

La Sala d’Actes d’El Mirador acollirà dissabte la presentació d’un llibre que homenatja el paleontòleg Josep Gibert

Dimarts 20 de novembre de 2018

L’obra, editada per la Diputación de Granada, ha estat coordinada pel Dr. Francesc Ribot

La Sala d’Actes d’El Mirador acollirà dissabte vinent, 24 de novembre, a les 18.30 hores, la presentació del llibre homenatge al paleontòleg castellarenc Josep Gibert que porta per títol Homenaje a José Gibert Clols. Una vida dedicada a la ciencia y al conocimiento de los primeros europeos.

Així, l’obra, editada per la Diputación de Granada i coordinada pel Dr. Francesc Ribot, deixeble i amic de Gibert, honora la figura de Gibert, conegut pel descobriment de jaciments amb presència humana molt antiga a Orce (Granada) i per la seva recerca a Cova Victoria (Múrcia). Amb les seves investigacions, el castellarenc va plantejar a la dècada dels anys 80 un nou model d’ocupació humana a Europa. En aquest sentit, la seva teoria trencava amb el paradigma establert que afirmava que la presència d’homínids al continent existia des de feia 400.000 anys, i confirmava que la presència humana a Europa es remuntava a un milió d’anys abans d’aquesta data. Tot i la polèmica que va generar aquesta nova teoria, actualment està plenament acceptat el fet que el sud d’Europa es va poblar d’homínids fa 1,3 milions d’anys.

L’acte de presentació d’Homenaje a José Gibert Clols. Una vida dedicada a la ciencia y al conocimiento de los primeros europeos comptarà amb l’assistència, a més del seu coordinador i de dos col·laboradors més del paleontòleg, Alfredo Iglesias i Florentina Sánchez, de l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i del director del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història, Oriol Vicente.

El llibre compta amb la participació de prop de 50 autors, molts d’ells científics, que van participar al congrés internacional de paleontologia humana organitzat per Gibert a Orce l’any 1995 i que han volgut deixar constància de l’afecte i l’admiració que senten cap a la seva figura. Entre ells, destaca el professor Emiliano Aguirre, impulsor de les investigacions a Atapuerca i que inicialment va ser escèptic amb les troballes d’Orce, el professor sudafricà Phillip Tobias, nominat al Premi Nobel per la seva recerca sobre l’evolució humana, o el francès Yves Coppens, descobridor d’importants fòssils homínids a l’Àfrica. També hi participen amics i familiars de Gibert, com ara l’escriptor granadí José Ladrón de Guevara o la pintora Pepa Beotas, dona del paleontòleg.

Després de la presentació del llibre es durà a terme la inauguració d’una exposició de pintura homenatge a Gibert al Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història, prevista a les 20 hores, amb obres de familiars del científic: Pepa Beotas, Blanca Gibert, Patxu Gibert i Violeta Vicente. Aquesta mostra es podrà visitar fins al 6 de desembre.Entre els reconeixements rebuts per Josep Gibert, cal destacar que la Generalitat de Catalunya li va concedir la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic l’any 2005. Per la seva banda, l’Ajuntament de Castellar del Vallès li va atorgar la Medalla de la Vila a títol pòstum l’any 2010, i l’any 2013 la Diputación de Granada va donar-li la Medalla de Oro de la província, en reconeixement a la seva tasca a Orce.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40