Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde de Castellar i l'alcaldessa de Sabadell, a l'acte que s'ha dut a terme aquest matí a Castellar.
L'alcalde de Castellar i l'alcaldessa de Sabadell, a l'acte que s'ha dut a terme aquest matí a Castellar.

L’Agència Catalana de l’Aigua i els ajuntaments de Castellar del Vallès i Sabadell impulsen actuacions de custòdia per a la millora del riu Ripoll

Dijous 4 de juliol de 2019
  • Castellar del Vallès: les actuacions es faran en el tram comprès entre el pont del Turell i la resclosa de la Font de la Riera. L’Agència ha atorgat una subvenció de 31.440 euros perquè l’Ajuntament de Castellar dugui a terme les accions de retirada de la vegetació invasora, la implantació d’espècies autòctones i l’adequació morfològica de tot aquest tram
  • Sabadell: el conveni preveu actuacions en el tram comprès entre la zona d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres i la passera del parc de la Clota. L’Agència ha atorgat una subvenció de 100.000 euros perquè l’Ajuntament de Sabadell habiliti un pas de fauna a l’assut del Molí d’Amat, es retiri la vegetació invasora i que es potenciïn les espècies vegetals autòctones
  • Els convenis de custòdia, que tenen una durada de quatre anys, inclouen activitats de sensibilització i divulgació per fomentar la implicació de la ciutadania

 L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), conjuntament amb els ajuntaments de Sabadell i de Castellar del Vallès, han presentat avui les actuacions de custòdia fluvial que es desenvoluparan durant els propers quatre anys arran dels convenis signats i que contribuiran a la millora ambiental de la conca del riu Ripoll al seu pas per ambdós municipis.

A l’acte de presentació hi han assistit el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez Renom; la regidora de Transició Energètica de Sabadell, Mar Molina; la regidora adjunta de Transició Ecològica, i 4a tinenta d’alcalde de Castellar, Yolanda Rivera; el director de l’Àrea de Gestió del Medi de l’ACA, Guillem Peñuelas, i el cap de la demarcació territorial de l’ACA, Josep M. Aguiló.

Ambdós acords de custòdia fluvial, a més de potenciar les actuacions de millora del riu Ripoll, també donaran un impuls a la difusió de les actuacions a la ciutadania i la seva implicació en la necessitat de preservar i protegir els nostres ecosistemes.

Castellar, actuació en un tram d’1,6 quilòmetres

Pel que fa a Castellar del Vallès, les actuacions estan previstes en un tram d’1,6 quilòmetres del riu Ripoll al seu pas per la ciutat vallesana, concretament a prop dels nuclis de Sant Feliu del Racó i la urbanització Airesol D.

Les actuacions que es duran a terme en els propers quatre anys en un àmbit de 61,5 hectàrees, durant el temps de vigència de l’acord, en el tram comprès entre el pont del Turell i la resclosa de la Font de la Riera.

L’Agència ha atorgat una subvenció de 31.440 euros (el 80% de la inversió elegible) perquè l’Ajuntament dugui a terme diverses actuacions per protegir i desenvolupar l’ecosistema aquàtic existent en l’àmbit d’actuació delimitat, entre les quals la retirada de vegetació invasora, la consolidació de les espècies vegetals autòctones, la creació d’un deflector per habilitar punts d’aigua permanents, entre d’altres, que suma un cost total de 47.553 €.

L’objectiu és millorar l’estat ecològic, tot augmenant la biodiversitat, generant diferents hàbitats per la fauna i afavorint la connectivitat longitudinal del riu per incrementar la presència de peixos al riu.

Per altra banda l’Ajuntament de Castellar preveu signar dos convenis de col.laboració amb l’Institut de Castellar i amb la Universitat de Barcelona per tal de que participin en la realització dels treballs de les actuacions descrites en el projecte.

Sabadell, una actuació sobre 76.000 m2

Les actuacions de custòdia a Sabadell que es duran a terme en els propers quatre anys es realitzaran en el tram comprès entre la zona d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres i la passera del parc de la Clota i permetran la millora ambiental d’una superfície de 76.000 m2 del riu Ripoll al seu pas per la ciutat vallesana.

L’Agència ha atorgat una subvenció de 100.000 euros (el 80% de la inversió) perquè l’Ajuntament dugui a terme diverses actuacions per protegir i desenvolupar l’ecosistema aquàtic existent en l’àmbit d’actuació delimitat, entre elles l’habilitació d’un pas de fauna a l’assut del Molí d’Amat, la retirada de vegetació invasora i potenciar el creixement de les espècies vegetals autòctones, que suma un cost total de 125.000 €.

En el període 2008-2010 s’han construït 5 passos de fauna als diversos assuts i guals que hi ha al llarg dels prop de 7 quilòimetres del riu que discorren pel terme de Sabadell.

Els passos de fauna s’emplacen a l’assut del Molí d’en Font, l’assut de la font dels Gitanos, el gual de Torre-romeu, el gual del Molí de Cal Grau i l’assut de Sant Oleguer. Els quatre primers disposen d’una rampa amb diferents safarejos, a alçades successives, connectats per petits canals per on circula l’aigua de manera permanent fins a assolir el desnivell de l’assut. El darrer és el més curt i té una estructura d’escala.

L’objectiu és millorar de la connectivitat entre els trams del riu, facilitar el pas de fauna i la restauració del bosc de ribera mediterrani, eliminant vegetació invasora.

D’altra banda, l’Ajuntament té previst signar un conveni de col·laboració amb l’ADENC per reforçar el projecte Fes Reviure el Ripoll, que desenvolupa aquesta entitat des de fa de 10 anys i que persegueix la restauració de la flora i fauna del tram del riu al seu pas per Sabadell.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40