Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

La despesa en ajuts socials va créixer el 2021 un 20% respecte l’any anterior

Dijous 26 de maig de 2022

Un total de 444 famílies castellarenques van rebre l’any passat ajuts per necessitats socioeconòmiques, 18 més respecte el 2020

El Consell Municipal Sociosanitari va donar compte en la sessió que va tenir lloc dimecres 17 de maig per via telemàtica de les memòries del conjunt de serveis d’àmbit social i de salut corresponents al 2021.

Segons es va apuntar a la trobada, l’any passat va estar marcat per la recuperació progressiva dels serveis presencials després de l’esclat de la pandèmia, passant d’una atenció més basada en l’emergència a l’atenció social que ja es feia habitualment abans de 2020. Entre els aspectes més remarcables destaca l’increment considerable dels ajuts bàsics d’habitatge i manutenció, la demanda en salut mental i d’ajuts per a la conciliació familiar de famílies amb fills o persones dependents, la recuperació de l’atenció plena del Servei d’ajut a domicili i la major dificultat d’accés a organismes públics per a la tramitació de prestacions.

D’acord amb les dades facilitades per la Regidoria d’Atenció Social i Salut Pública, un total de 444 famílies castellarenques van rebre l’any passat ajuts per necessitats socioeconòmiques (18 més respecte l’any anterior). La despesa en ajuts socials el 2021 va arribar a 240.000 euros, un 20% més respecte l’any anterior.

La gran majoria de les prestacions concedides es van destinar de forma prioritària a temes relacionats amb ajuts relacionats amb l’habitatge i la pobresa energètica (45%) i a la infància (33%). El 22% restant es va destinar al transport adaptat, a l’acció solidària amb entitats socials (Obra Social Benèfica i Càritas) a ajuts a l’alimentació, a la utilització del transport públic, als serveis mèdics o a la realització d’estudis a l’Escola Municipal d’Adults, entre d’altres.

Pel que fa a la política de suport a les llars, els Serveis Socials Municipals i l’Oficina Local d’Habitatge han tingut per objectiu garantir la permanència a l’habitatge, facilitar l’accés a l’habitatge, aconseguir un preu de lloguer just i afrontar la crisi socioeconòmica del coronavirus. Des de la Regidoria d’Atenció Social s’han atorgat ajuts a 66 famílies per un valor total de 97.000 euros, un 33% més respecte el 2020 i un 128% més respecte el 2019. A aquesta xifra cal sumar-hi 11.600 euros més d’ajuts als subministraments (aigua, llum i gas). Cal destacar que els Serveis Socials Municipals han seguit duent a terme informes de vulnerabilitat amb l’objectiu que les companyies no tallessin el subministrament a famílies amb dificultats econòmiques.

A banda d’aquests ajuts, des de l’Oficina Local d’Habitatge, l’any 2021 es van gestionar ajudes per valor de 565.000 euros per a més de 250 unitats familiars, entre que les atorga la Generalitat i l’Ajuntament.

En relació als ajuts destinats a la infància, destaquen els de casals d’estiu (24%), menjador escolar (20%), llibres, materials escolars i quotes escolars (18%), tractaments reeducatius i terapèutics (12%), llars d’infants (10%), tractaments de neurorehabilitació infantil (10%), i activitats extraescolars i sortides (6%).

En matèria d’ajuts alimentaris, es va remarcar l’acció que duen a terme Creu Roja i Càritas amb el suport de l’Ajuntament. Càritas Castellar, a qui sha doblat la subvenció respecte el 2020, amb 20.250 euros, va donar servei a 192 famílies, mentre que Creu Roja va distribuir 153 targetes a 48 famílies per donar suport alimentari, amb una dotació municipal de 18.700 euros.

D’altra banda, el Servei d’Atenció a Domicili va sumar el 2021 més de 27.000 hores d’atenció per a un total de 180 usuaris. En dos anys la dotació pressupostària d’aquest servei ha passat de 470.000 euros (2020) a 600.000 euros (2022).

Activitats de la Regidoria de Diversitat Funcional

El Consell també va tractar les actuacions que està promovent la Regidoria de Diversitat Funcional adreçades a promoure serveis i ajuts per a les persones amb altres capacitats i les seves famílies. El pressupost d’aquesta regidoria s’ha triplicat en dos anys (109.500 euros el 2020 per 336.500 euros el 2022) amb un total de 303 expedients familiars amb intervenció.

Destaca que la regidoria ha atorgat ajuts a les associacions de familiars d’alumnes per valor de 40.200 euros per a la contractació de personal vetllador (5.000 euros més respecte l’any anterior). El transport adaptat que es dona a usuaris que s’han de desplaçar a centres de fora de Castellar també va duplicar la seva dotació, amb un total de 105.000 euros, a causa de la posada en marxa d’una segona ruta.

A més, s’han dut a terme intervencions per valor de 50.000 euros per a l’eliminació de barreres arquitectòniques en edificis municipals. Altres actuacions realitzades són la instal·lació d’aparells sonors al semàfors, de bucles magnètics a edificis municipals o l’adquisició de 2 cadires joëlettes que permeten fer excursions a persones amb mobilitat reduïda. A més, s’han fet tallers i cursos diversos, s’ha donat suport per fer possible la participació d’infants amb necessitats educatives especials als casals d’estiu, s’han promogut les cues inclusives en serveis municipals i s’han introduït hores silencioses en activitats com la fira de Festa Major.

Tot el treball es du a terme amb una xarxa d’entitats vinculades a la diversitat funcional amb qui també s’ha treballat per a realització d’una diagnosi de diversitat funcional que donarà lloc, aquest 2022, a l’aprovació d’un pla d’acció en aquest àmbit.

Salut

En matèria de salut pública, el Consell Municipal Sociosanitari va posar de relleu que el Servei d’Atenció Psicològica va atendre l’any passat 226 persones (el 75% són dones) i va realitzar 401 visites. Aquestes dades confirmen l’augment de l’atenció presencial del servei després de la davallada experimentada durant el primer any de pandèmia.

El principals temes de consulta estan relacionats amb problemàtica clínica, problemes adaptatius o de conducta, problemàtica existencial, orientació i problemes de parella. Les derivacions al servei procedeixen majoritàriament de l’Àrea Bàsica de Salut (58%) i de Serveis Socials (16%).

El Consell també va posar en valor el projecte de prescripció social del municipi. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la promoció dels hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida de la ciutadania a partir no només de medicaments sinó també d’activitats de caire divers incloses en el catàleg.

També en l’àmbit de la salut, l’EAP de Castellar del Vallès – Sant Llorenç Savall va fer balanç de les enquestes de percepció, experiència i satisfacció dels usuaris del Servei Català de la Salut.

Feminisme, LGTBI, Gent Gran, Nova Ciutadania i Cooperació

A més, es van facilitar les dades vinculades a les regidories de Feminisme, LGTBIQ+ i Cicles de Vida. Entre d’altres aspectes, es va destacar l’activitat dels serveis especialitzats d’atenció a les dones. D’una banda, el Servei d’orientació jurídica va atendre el 2021 un total de 17 usuàries que van dur a terme 22 entrevistes. Pel que fa al Servei d’atenció psicològica per a infants i dones, l’any passat es van atendre 69 persones usuàries (46 dones i 23 infants). També es va donar compte de les accions de sensibilització que es duen a terme al llarg de l’any en l’àmbit del feminisme, entre les quals destaca la posada en marxa del Camí Lila o la xerrada de l’activista afganesa Nadia Gulham, i també en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+, on cal remarcar la campanya “Jo sóc”.

El Consell també va informar de les activitats realitzades en l’àmbit de gent gran i de nova ciutadania. Pel que fa a aquesta última, el Servei d’Acollida va atendre l’any passat 80 persones, amb un total de 209 visites, mentre que el Servei Jurídic per a persones nouvingudes va atendre 129 persones, amb un total de 259 visites. En l’àmbit de projectes de cooperació internacional, els ajuts van arribar a 80.500 euros, a més de 3.000 euros d’emergències que es van adreçar a l’entitat Ponts per la Pau (Afganistan) i a activitats de sensibilització en l’àmbit de cooperació als centres d’educació primària, amb 4.400 euros d’aportació municipal.

En el marc de la mateixa sessió també es va destacar els nous espais de les regidories i serveis de l’Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones habilitats a l’Espai Tolrà i que han comportat el trasllat a aquestes dependències del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones i al Servei d’Assessoria Jurídica a Nova Ciutadania, anteriorment ubicades a El Mirador.

Cal destacar que a l’inici del Consell es va presentar el projecte d’habitatge al sector de l’antiga fàbrica de la Playtex.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40