La dieta dels /les nois/es
PODEM CLASSIFICAR ELS ALIMENTS SEGONS
1.- LA SEVA PRESENTACIÓ
01 Làctics
02 Carn, peix i ous
03 Verdures i hortalisses
04 Fruites
05 Pa, llegums, arròs, pastes i patates
06 Olis
2.- EL SEU CONTINGUT EN MAJOR PROPORCIÓ DE NUTRIENTS
01-02 Proteïnes
03-04 Minerals i vitamines
05 Hidrats de carboni
06 Greixos
3.- LA SEVA FUNCIÓ
a.- Energètica
05 Hidrats de carboni ->Energia immediata
06 Greixos ->Energia de reserva
b.- Plàstica o de construcció
01 - 02 Proteïnes
c.- Reguladora
03 - 04 Minerals i vitamines
Una dieta variada aporta tots els nutrients que el cos necessita.
EQUILIBRI NUTRICIONAL EN LA DIETA DEL NEN/A
Proporcions
10 - 15% Proteïnes
50 - 58% Hidrats de Carboni
30 - 38% Greixos
Existeixen diferències quant a necessitats energètiques, depenent de les característiques del nen/a i de la seva activitat física.
DISTRIBUCIÓ DE L'APORTACIÓ CALÒRICA AL LLARG DEL DIA
Esmorzar 25% de l'energia total
Dinar 30%
Berenar 15%
Sopar 25 - 30%
QUINES QUANTITATS I AMB QUINA FREQÜÈNCIAHAURIEM DE PRENDRE...
Verdures i hortalisses -> 2 racions/ dia - 150g aprox.
Fruites -> 2 o 3 peces/ dia - 80 g aprox.
Peix -> 3 o 4 racions /setmana - 120 g aprox.
Ous -> 2 a la setmana - 60 g aprox.
Làctics -> 3 racions mínim/ dia - 150 g aprox.
Arròs i pastes -> 3 o 4 racions/ setmana - 100 g aprox. Cru.
Llegums -> 2 o 3 racions/ setmana - 50 g aprox. Cru.
Patates -> 3 o 4 racions/ setmana - 100 g aprox.
Pa -> 2 o 3 racions/dia - 60 g aprox.
Ajuntament de Castellar del Vallès
Institut Català de la Salut - Àrea Bàsica de Salut - Castellar del Vallès