Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "Un pequeño mundo"

Divendres 11 de març de 2022

Cinema

"Un pequeño mundo"

Inclou projecció del curtmetratge Els meus avis no estan morts, de Georgina Costa Ortega, alumna de l'INS Puig de la Creu.

Els meus avis no estan morts

VOC

Any: 2021

Durada: 17:32 min

Gènere: curtmetratge

Direcció: Georgina Costa Ortega

Participants: Sandra Ortega i Yolanda Ortega

Treball de recerca de 2n de Batxillerat de l’INS Puig de la Creu

Sinopsi: Els meus avis no estan morts és un homenatge a les velles cintes Super 8 de l’avi de la Georgina Costa Ortega. Gràcies a aquests enregistraments coneixem una vida familiar austera, lliure de conjectures i normes. Tot i que les imatges d'arxiu representen el fil conductor de l'obra, el projecte és complementat per entrevistes actuals, que desvetllen el conflicte del documental: la mort dels avis a causa de la Covid-19 i el patiment durant un any excepcional. L’obra convida a la reflexió sobre la banalització de la mort i descobreix el punt de vista de la situació devastadora i angoixant per la pèrdua d'un familiar.

Notes de la directora:

“El projecte forma part del meu treball de recerca de 2n de Batxillerat. L’estudi tracta la història del gènere documental i plasma l'essència de la cinematografia, els seus tecnicismes i el llenguatge audiovisual, com a sistema de comunicació multisensorial mitjançant imatges, moviments i sons. Aquests conceptes ajuden a comprendre el procés de creació d'una obra audiovisual. Quin és el procés de creació d'un documental categoritzat com a found footage? Com acostar-se al llenguatge audiovisual i plasmar una idea principal? La resposta a aquestes preguntes guia el projecte i la creació íntima i sensible d'una peça cinematogràfica”.

Un pequeño mundo

VOSE

Títol original: Un monde

Any: 2021

Durada: 72 min

País: Bèlgica

Gènere: Drama

Direcció: Laura Wandel

Repartiment: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden, Léna Girard Voss, Thao Maerten, Laurent Capelluto

Qualificació: pendent de qualificació

Premis (2021):

Festival de Cannes: Premi FIPRESCI (Un Certain Regard)

Premis del Cinema Europeu: Nominada al premi Discovery

Sinopsi:

La Nora entra a primària i poc després descobreix l'assetjament que sofreix el seu germà gran, l’Abel. La Nora es debat entre la necessitat d'integrar-se i el seu germà, que li demana que guardi silenci.

La directora: Laura Wandel

Laura Wandel (Brussel·les, 1984) va estudiar direcció de cinema a l'Institut de les Arts de Difusió (IAD) de Louvain-la-Neuve presentant com a projecte de final de carrera el seu primer curtmetratge, Murs,el 2007, seleccionat en nombrosos festivals internacionals. Els seus curtmetratges següents van ser O négatif (2011) i el 2014 Les corps étrangers, que va competir al Festival de Cannes i va ser nominada a la Palma d'Or com a millor curt.

El 2021 va presentar el seu primer llargmetratge, Un monde (2021), una història sobre l'assetjament escolar en el qual la Nora, la seva protagonista, una nena que ha d'aprendre a sobreviure en el microcosmos de l'escola, és testimoni de l'assetjament que sofreix el seu germà gran. "El pati de l'escola és, potser, el lloc on s'aprèn la violència, però també els nous codis socials d'aquest microcosmos. I la Nora, la nena protagonista, aprendrà a fer malabars amb tot això", assenyala Wandel. La pel·lícula va ser presentada a Un Certain Regard del 74è Festival de Cannes, on va guanyar el Premi FIPRESCI​.

El 2021 va ser seleccionada per participar en la XVIII edició de Nest Film Students, la trobada internacional d'estudiants de cinema que es va celebrar en el marc de la 67 edició del Festival de San Sebastián, on Un monde va ser nominada al premi Zabaltegi-Tabakalera.

Filmografia

2021 Un pequeño mundo

2014 Les corps étrangers (curtmetratge)

2013 BXLx24 (sèrie de televisió, 2 episodis)

2010 O Négatif (curtmetratge)

2007 Murs (curtmetratge)

Crítiques:

"Una pel·lícula que t'encongeix l'estómac: no és tant un retrat de l'assetjament escolar com una immersió sensorial directa al cor dels nens que abusen d'altres nens, física i emocionalment".

Lisa Nesselson: Screendaily

"L'actuació de Vanderbeque és captivadora (...) Aquest debut immersiu i impressionant desplega un enfocament rigorós en la lluita que duu a terme una nena en una batalla solitària i terrorífica pel seu futur jo".

Jessica Kiang: Variety

Horari | 18:00

Preu | 5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2022 i cinema a Castellar

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40