Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "Mediterráneo"

Divendres 11 de març de 2022

Cinema

"Mediterráneo"

Amb l’assistència d’Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms

VO en castellà

Any: 2021

Durada: 112 min

País: Espanya

Gènere: Drama

Direcció: Marcel Barrena

Repartiment: Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López, Àlex Monner, Melika Foroutan, Patricia López Arnaiz, Vassilis Bisbikis, Giannis Niaros, Drosos Skotis, Yiota Festa, Constantin Symsiris

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Premis (2021):

Premis Goya: Millor fotografia, millor direcció de producció i millor cançó

Premis Forqué: 3 nominacions, incloent  millor pel·lícula

Premis Feroz: Nominada a millor actor (Eduard Fernández)

Premis Gaudí: 10 nominacions incloent millor pel·lícula en llengua no catalana

Sinopsi:

Tardor de 2015. Dos socorristes, l’Óscar (Eduard Fernández) i el Gerard (Dani Rovira), viatgen fins a l'illa de Lesbos, a Grècia, impactats per la fotografia d'un nen ofegat en les aigües del Mediterrani. En arribar descobreixen una realitat colpidora: milers de persones arrisquen les seves vides cada dia creuant la mar en precàries embarcacions i fugint de conflictes armats. No obstant això, ningú exerceix labors de rescat. Al costat de l’Esther (Anna Castillo), el Nico (Sergi López) i altres membres de l'equip, lluitaran per complir una comesa: donar suport a persones que ho necessiten. Per a tots ells, aquest viatge inicial suposarà una odissea que marcarà les seves vides.

El director: Marcel Barrena

Marcel Barrena (Barcelona, 1981) és un director i guionista de cinema que ha estat el primer director en la història en guanyar dos premis Gaudí: el de millor pel·lícula per a televisió per Quatre estacions (2011) i el de millor pel·lícula documental per Món petit (2014). També ha estat el director que ha aconseguit que les seves tres primeres pel·lícules obtinguin premis Gaudí: Quatre estacions, Món petit i 100 metros.

El 2008 va col·laborar en el guió de l'adaptació cinematogràfica de Segon origen, juntament amb Bigas Luna, un film que finalment va dirigir Carles Porta a causa de la mort de Luna.

El 2012 va estrenar Món petit, un dels documentals més vistos i premiats de la cinematografia catalana i espanyola. El film va aconseguir dos premis a l'IDFA, el festival de documentals més important del món, així com el Premi Gaudí i una menció al Goya, i va ser reconegut pel programa Sense Ficció com un dels 10 millors documentals de la dècada. La pel·lícula es va exhibir al Museu de les Arts en Moviment de Nova York.

El 2016 dirigeix 100 metros, protagonitzada per Dani Rovira, que narra la història real de Ramón Arroyo, un home a qui es diagnostica esclerosi múltiple. El personatge té la seva dona embarassada i la malaltia afecta les seves relacions personals i laborals. Ramón Arroyo comença a entrenar amb el seu sogre, un antic esportista alcohòlic amb qui té una mala relació, i finalment aconsegueix acabar l’Ironman de Barcelona el 2013. 100 metros va ser un èxit de públic, amb més de 320.000 espectadors en cinemes i vendes a tot el món, a més de nominacions als premis Goya i Forqué, i amb onze nominacions als Gaudí. El film, a més, és premiat per la Sociedad Española de Neurología per transmetre amb rigor i donar visibilitat a la malaltia de l'esclerosi múltiple. La pel·lícula va ser comprada per Netflix.

Mediterráneo s'estrena l'1 d'octubre a Espanya, després de la seva estrena a la secció oficial del Festival de San Sebastián. Guanya el Festival de Roma i és preseleccionada per l'Acadèmia del Cinema d'Espanya per representar-la als Oscar, al costat de Madres paralelas de Pedro Almodóvar i El buen patrón de Fernando León de Aranoa. El film ha transcendit l’àmbit cinematogràfic i ha aconseguit premis solidaris com la Medalla Platí CEC, i diversos premis del públic, a Roma, Orense... L’estrena americana és al Festival de Miami, després d'exhibir-se en molts altres festivals del món, com el de Thessalonika o el RamDam.

El 2022 Barrena s’incorpora com a professor de la Universitat Ramon Llull.

Filmografia

2021 Mediterráneo

2016 100 metros

2012 Món petit (documental)

2010 Cuatro estaciones (pel·lícula per a televisió)

Òscar Camps, fundador i director d’Open Arms

Òscar Camps (Barcelona, 1963) era el propietari d’una empresa de socorrisme. Com que tenia experiència en vigilància de platges, ell i uns quants companys van decidir aplicar els seus coneixements per col·laborar en el rescat dels refugiats que intentaven arribar a la Unió Europea a través del mar Egeu, en el context de la crisi dels refugiats emmarcada en la guerra civil siriana. Així, el setembre de 2015 van fundar l’ONG Proactiva Open Arms, finançada amb els estalvis de Camps, per guiar i ajudar a arribar a les platges els refugiats, principalment sirians, que venien des de Turquia en embarcacions molt precàries. Gràcies a la seva tasca a Lesbos (Grècia), Camps va rebre el Premi Català de l’Any de 2015. A més, el 2019 va rebre la Medalla d’honor del Parlament de Catalunya en reconeixement a la seva tasca humanitària a través de Proactiva Open Arms.

Crítiques:

"El relat és hàbil, enganxa, la imatge és impecable, molt sòlida (...) No t'escamoteja res, emociona no a manera d'estratègia sinó perquè és imprescindible en aquesta pel·lícula treballar l'emoció".

Toni Vall: Cinemanía

"Més que eficaç relat que remou consciències (....) posen també, i molt encertadament, el focus en aquests herois gairebé mitològics però que són persones de carn i os, que sofreixen".

Blai Morell: Fotogramas

Horari | 20:30

Preu | 5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2022 i cinema a Castellar

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40