Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "El buen patrón"

Diumenge 13 de març de 2022

Cinema

"El buen patrón"

VOE

Any: 2021

Durada: 120 min

País: Espanya

Gènere: Comèdia dramàtica

Direcció: Fernando León de Aranoa

Repartiment: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente, Sonia Almarcha, Fernando Albizu, Tarik Rmili, Rafa Castejón, Celso Bugallo, Yaël Belicha, Martín Páez, Daniel Chamorro, María de Nati i Mara Guil, Pilar Matas

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Premis (2021):

Premis Goya: millor pel·lícula, director, actor (Javier Bardem), guió original, muntatge i música original

Festival de San Sebastián: Secció oficial llargmetratges a concurs

Premis Forqué: Millor pel·lícula i millor actor (Bardem)

Premis Feroz: Millor comèdia, actor (Bardem) i guió

Sinopsi:

Julio Blanco (Javier Bardem), el carismàtic propietari d'una empresa que fabrica balances industrials, espera la visita imminent d'una comissió que decidirà el seu destí i l'obtenció d'un premi local a l'Excel·lència Empresarial i, per tant, tot ha d'estar immaculat. Això no obstant, tot sembla conspirar contra ell. Treballant a contrarellotge, Blanco intenta resoldre els problemes dels seus empleats creuant, però, totes les línies imaginables i donant lloc a una inesperada i explosiva successió d'esdeveniments de conseqüències poc previsibles.

El director: Fernando León de Aranoa

Fernando León de Aranoa neix a Madrid el maig de1968. És director de cinema i guionista. Llicenciat en Ciències de la Imatge per la Universidad Complutense de Madrid, comença a treballar com a guionista en sèries de televisió com Turno de oficio, en programes com Un, dos, tres... responda otra vez i escrivint per a humoristes com Martes y Trece.

El debut darrere la càmera es produeix el 1994 amb el curtmetratge Sirenas, que és premiat en diversos festivals nacionals.

El seu primer llargmetratge és Familia (1996), del qual també escriu el guió, que rep el Premi Goya a la millor direcció novell, així com el premi Fipresci i el premi del públic del SEMINCI de Valladolid. El 1998 escriu i dirigeix Barrio, un retrat de la vida de tres joves adolescents en un barri marginal. Gràcies a aquest treball obté els premis Goya a millor direcció i millor guió original. La pel·lícula es presenta a la secció oficial del Festival de San Sebastián, on obté la Concha de Plata a millor director. Rep altres premis importants com el premi Fipresci, el Fotogramas de Plata a millor pel·lícula espanyola, el premi José María Forqué, el Sant Jordi i el Turia, entre d’altres.

El 2002 dirigeix Los lunes al sol, pel·lícula protagonitzada por Javier Bardem, que es converteix en la gran triomfadora d’aquell any als Premis Goya amb cinc guardons, inclosos el de millor pel·lícula i millor direcció. La pel·lícula també triomfa al Festival de Cinema de San Sebastián, on aconsegueix la Concha de Oro a millor pel·lícula.

L’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas d’Espanya selecciona la pel·lícula per representar Espanya als Oscar a la categoria de millor pel·lícula en llengua no anglesa, tot i que no aconsegueix ser una de les cinc nominades.

Els temes socials van continuar amb Princesas (2005), un film a l’entorn del món de la prostitució, amb Candela Peña i Micaela Nevárez, i amb Amador (2010), una pel·lícula sobre una jove immigrant que intenta ocultar la mort de l'home al qual cuidava per no perdre el seu treball i el seu sou.

A Un dia perfecto (2015), un drama amb Benicio del Toro al repartiment, es narra la història de diversos cooperants en un conflicte bèl·lic europeu.

Dos anys després va convertir Javier Bardem en el narcotraficant Pablo Escobar a Loving Pablo (2017), una pel·lícula coprotagonitzada per Penélope Cruz.

A més de les cintes de ficció, Aranoa ha estrenat pel·lícules documentals com Caminantes (2001) o Política, manual de instrucciones (2016), un film produït per Mediapro sobre el grup polític Podemos. També ha escrit guions per a pel·lícules d'altres directors com Los hombres siempre mienten (1995), Insomnio (1998), Cha-Cha-Chá (1998), La Gran Vida (2000) o Fausto 5.0 (2010).

Filmografia

2021 El buen patrón

2017 Loving Pablo

2016 Política, manual de instrucciones (documental)

2015 Un día perfecto

2010 Amador

2007 Invisibles

2005 Princesas

2002 Los lunes al sol

2001 Caminantes (documental)

1998 Barrio

1996 Familia

1994 Sirenas (curtmetratge)

Crítiques:

"Berlanguianament divertida i brutalment intel·ligent (...) Un concentrat d'àcid pur embolicat en un caramel refrescant en la seva forma i amarga en el seu fons".

Carlos Loureda: Fotogramas

"Potser és la millor pel·lícula de Fernando León de Aranoa (...) posa en el centre a un d'aquests poderosos; la complexitat de la qual el dota fa que ens resulti menyspreable però també fascinant".

Nando Salvá: Diari El Periódico

Horari | 21:00

Preu | 5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema. Edició 2022 i cinema a Castellar

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40