Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Història

Escola pública CEIP Emili Carles Tolrà
Escola pública CEIP Emili Carles Tolrà

Segle XX

Al segle XX, la vida social dominada per les tradicionals famílies es veu aturada amb la proclamació de la II República. La vida de Castellar va viure uns dels seus episodis més importants el 1934 amb la inauguració de les Escoles Públiques al Camp Senyor. A la seva inauguració hi assistiren el president de la Generalitat, Lluís Companys, estiuejant a Castellar durant anys i amic de molts vilatans, i Emili Carles-Tolrà, promotor de l'empresa.

Però l'efervescència republicana i catalana va ser estroncada per l'alçament nacional contra el govern i l'esclat de la guerra civil el juliol de 1936. Com arreu no tan sols la vida es va veure empobrida en molts sentits, sinó que a més es van haver de lamentar morts, represaliats, exiliats, i la posterior postguerra.

A partir de la dècada dels cinquanta del segle XX, Castellar viu un altre esclat demogràfic. Des dels terres de Múrcia primer, i desprès de les d'Andalusia, van arribant una important quantitat de nous castellarencs, que amb uns vint anys aconsegueixen fer passar Castellar de gairebé 4.000 habitants el 1950, als gairebé 8.000 de 1970. Cal fer esment de l'elevat nombre de persones del municipi de Lahiguera (Jaén) que van venir a viure al municipi. Els anys 60 també suposen una recuperació de l'activitat tèxtil i constructora, que aprofita l'arribada de molta mà d'obra.

La mort de Franco el novembre de 1975 i l'arribada tan esperada de les primeres eleccions democràtiques el 1979, ens porten ja de ple als nostres dies, al segle XXI.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40