Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Itineraris urbans

Arxiu d'Història
Arxiu d'Història

Itinerari pel nucli antic

Sortim de la plaça Major, de la font emblemàtica d'aquesta plaça, a la cantonada dels carrers Major i Centre. Pugem pel carrer del Centre, al final trobarem unes escales (conegudes com les "escales de Cal Calet"), les pugem i girem a mà dreta pel carrer de la Mina. Al número 9-11 hi ha la casa Ribas, seu de l'Arxiu d'Història de Castellar.

A la cantonada, girem a mà esquerra pel carrer de les Roques, on cada 11 de setembre es fa l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya. Aquesta celebració es fa just al davant de cal Targa, on va estiuejar alguns anys el president de la Generalitat Lluís Companys. Hi ha una placa a la paret que deixa testimoni d'aquestes visites de Companys al municipi.

Continuem fins al final del carrer de les Roques fins a la plaça de Lluís Companys, on destaca una escultura de l'artista local Joan Parera dedicada al president.

Baixant pel carrer del Racó fins a la cruïlla amb el carrer de Caldes trobarem davant nostre l'Escola Municipal de Música Torre Balada, que compta amb uns jardins exteriors.

Continuem pel carrer de Caldes, en direcció al centre de la vila, fins a trobar la plaça Vella. Seguim pel carrer de sobre de la plaça, el carrer de Sant Miquel i, en arribar al primer encreuament, pujarem les escales que hi ha a l'esquerra, fins al carrer de la Mina. Girarem a l'esquerra i continuarem recte pel carrer de la Mina, i a la segona cantonada a mà dreta girarem i pujarem pel carrer del Puig de la Creu. Al capdamunt, toparem amb l'Era d'en Patasques, on hi ha un mirador amb vistes a Sant Feliu i la Mola.

Baixarem per l'extrem sud de la plaça pel carrer de Sant Llorenç, on al número 29 hi ha cal Bim-Bam, on va néixer Mossèn Antoni Vergés Mirassó, historiador.

A la part baixa del carrer de Sant Llorenç arribarem a la plaça del Mestre Gelonch, on hi ha una font de ferro, amb capitell dòric i basament amb dues piques. A la font hi ha una placa d'agraïment a Josep Tolrà qui, el 1879, dotà Castellar d'aigua potable canalitzada.

Un cop aquí, tirem un pèl avall i, a mà esquerra, entrem als jardins del Palau Tolrà. Tot i que hi ha un altre accés, sortim per la mateixa porta per on hem entrat, passem pel costat de la plaça del Mestre Gelonch, i girem a l'esquerra per un camí molt estret, el carrer de Sant Iscle, des d'on hi ha una molt bona vista del campanar de l'església.

Caminant pel carrer de Sant Iscle, arribarem a l'església de Sant Esteve. Un cop aquí, agafarem el carrer que baixa avall a mà dreta, el carrer del Retir, i al seu final toparem amb el carrer de les Bassetes, un altre dels emblemàtics de la vila. Girem a l'esquerra i passegem pel carrer Major fins que arribem a la font de la plaça Major.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40