Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Salut ambiental

Vespa velutina.
Vespa velutina.

Vespa velutina

Introducció

La vespa asiàtica és un himenòpter de grans dimensions d’origen asiàtic. A Europa, concretament a França, es va detectar l’any 2004 i la seva expansió pel sud-oest del país ha estat molt ràpida. L’any 2010 es va confirmar la seva arribada a Guipúscoa. A Catalunya s’ha detectat el 2012, a la comarca de l’Alt Empordà.

Danys

El principal perjudici que ocasiona és sobre l’apicultura. Els adults ingereixen líquids dolços i fruita madura, però les larves s’alimenten de molts tipus d’insectes, especialment abelles. És per aquest motiu que la vespa velutina exerceix una forta predació sobre les abelles europees (Apis mellifera), les quals encara no tenen la capacitat de defensar-se d’aquesta nova espècie.

Descripció

La vespa asiàtica és l’única d’Europa que presenta un color castany fosc, tret que la diferencia de la vespa europea (Vespa crabro). El cap és negre, la cara groc-ataronjada i les potes castanyes a la part distal. El tòrax és enterament negre envellutat i els segments abdominals són de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment abdominal és quasi en la seva totalitat de color groc ataronjat. La mida de les obreres és de 3 cm de llargària i les reines poden assolir els 4,5 cm.

Mitjans de lluita

A partir de març és important la detecció de les femelles fundadores i dels nius inicials.

Els apicultors transhumants han de vigilar si en les arnes o en el seu material de suport (maons, totxanes...) s’ha instal·lat un niu de vespa velutina i, de ser així, a trenc d’alba o al capvespre l’han de destruir.

Es pot realitzar una captura massiva de vespes asiàtiques mitjançant paranys amb atraients que s’instal·len, a partir de juliol i fins a final de temporada, a prop de les arnes.

En cas de detectar un niu de vespa asiàtica al vostre domicili haureu de contractar una empresa especialitzada per retirar-lo.

Si detecteu un niu a l’espai públic us agrairem que truqueu a l’Ajuntament per fer-ne la retirada i el seguiment (tel. 937144040).

Consulteu-ne més informació als documents que trobareu a la dreta d'aquesta mateixa pàgina.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40