Un total de 12 empreses de la vila han sol·licitat subvenció de l’Ajuntament per haver contractat 16 castellarencs i castellarenques en situació d’atur inscrits al Servei Local d’Ocupació. Aquesta nova línia d’ajut, oberta des d’aquest 2015, preveu que la corporació local aporti per cada persona contractada durant un mínim de quatre mesos un import d’entre 645 euros i 968 euros (és a dir, entre una mensualitat i una mensualitat i mitja del Salari Mínim Interprofessional).
Dels 16 contractes realitzats fins al moment per les empreses que s’han acollit a aquests ajuts municipals, 12 són a jornada sencera i 4 a jornada parcial. La mitjana d’edat de les persones contractades (nou homes i set dones) és de 40 anys.
Segons el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Joan Creus, la previsió és que en sis mesos s’esgoti la dotació de 40.000 euros destinada a aquests ajuts, pels quals ja s’han interessat 11 empreses més de la vila. Val a dir, però, que si la demanda de les empreses supera la consignació pressupostària, el pagament es realitzarà amb càrrec al pressupost de l’exercici 2016.
Aquesta iniciativa pretén reduir la tipologia de contractes de curta durada (d’entre un i tres mesos).
Constitució de la Mesa per a l’Ocupació i la Promoció Econòmica
Aquestes dades es van donar a conèixer en la constitució de la Mesa per a l’Ocupació i la Promoció Econòmica del municipi, que va tenir lloc dimecres, 25 de març, a la Sala Lluís Valls Areny d’El Mirador. L’acte es va iniciar amb unes paraules de l’alcalde, Ignasi Giménez, que va assenyalar la importància de la mesa a l’hora de “debatre i valorar propostes que permetin sumar esforços” en les polítiques actives de foment de l’ocupació, el suport a l’emprenedoria i la revitalització econòmica.
Després de donar a conèixer les funcions d’aquest nou òrgan de participació, integrat per diferent agents socioeconòmics, es va presentar un informe de l’Àrea de Promoció Econòmica i Innovació. Segons aquest, Castellar compta en l’actualitat amb una taxa d’atur del 13,6%, per sota de l’índex del Vallès Occidental, que és del 15,9%, i de Catalunya, del 14,8%. El passat mes de febrer, la població comptava amb un total de 1.662 persones aturades, la xifra més baixa des de l’any 2009.
D’entre les mesures realitzades, es va posar en valor la contractació de 53 persones en els darrers dos exercicis (2014 i 2015) en el marc dels plans d’ocupació finançats per administracions superiors. També es va fer un repàs d’altres ajuts de foment de l’economia, entre els quals destaca l’exempció de la taxa d’activitats (que des de l’any 2012 suposa un estalvi total d’uns 40.000 euros per a les empreses).
D’altra banda, es va fer un repàs de les accions que s’han dut a terme per donar resposta a les demandes realitzades per les empreses en el marc d’una enquesta vinculada al cens empresarial realitzat el 2011, en matèria de comunicacions viàries i d’infraestructures de telecomunicacions. Pel que fa a les comunicacions viàries, es va explicar que el Ministeri de Foment reprendrà en les pròximes setmanes les obres de l’autovia orbital B-40, en el tram situat entre Olesa i Viladecavalls, i que aquesta primavera s’impulsarà un nou estudi informatiu del tram Terrassa – Sabadell. En matèria de telecomunicacions, es va destacar el desplegament de la fibra òptica realitzada per Telefónica al municipi, que es preveu que arribi al 100% el proper mes de maig.
En relació amb el suport a l’emprenedoria, es va destacar que els locals del Centre de Serveis i d’El Mirador destinats a empreses estan ocupats al 100%. També en el mateix àmbit, el servei de suport a emprenedors va assessorar l’any passat 87 projectes, amb un resultat de 21 plans d’empresa finalitzats i 15 empreses creades, la xifra més alta des de l’inici de la crisi econòmica el 2007.
A més, es va donar la dada actualitzada del cens de comerços, amb un total de 606 locals, dels quals un 66% estan ocupats, mentre que el 34% estan buits.
En matèria de formació, es va remarcar que els serveis d’El Mirador i Cal Botafoc van oferir-ne el curs 2013-2014 més de 31.000 hores, amb un total de 82 cursos i 1.319 alumnes.
Finalment es va destacar el primer aniversari del col·lectiu Recerca Activa de Feina (RAF).
En l’apartat de precs i preguntes, van sorgir altres aspectes relacionats amb el cicle formatiu de jardineria que ofereix l’INS Castellar, la formació dual, els graus universitaris, la Finestreta Única Empresarial, la presència del sector primari a la Mesa o el canvi de paradigma en la relació del sector públic i privat.