Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Fragment del Cartell de Festa Major 2016 (Carles Martínez Calveras)
Fragment del Cartell de Festa Major 2016 (Carles Martínez Calveras)

La Festa Major 2016 aposta per la diversitat de propostes culturals i de lleure

Dimecres 27 de juliol de 2016

Castellar viurà una Festa Major amb 113 activitats, que inclourà concerts de Manel, Andrea Motis, The Sey Sisters i The Penguins

El pop electrònic de Manel, el swing d’Andrea Motis, el trio de veus negres The Sey Sisters i el reggae per a xics de The Penguins són alguns del principals reclams de la Festa Major 2016 de Castellar del Vallès, que enguany tindrà lloc entre els dies 8 i 12 de setembre.

El pop electrònic de Manel

El grup Manel presentarà a la vila el seu nou disc, Jo competeixo, en un concert que tindrà lloc dissabte 10 de setembre, a les 23 h, al pati de l’Institut Puig de la Creu. El quartet, format per Guillem Gisbert, Roger Padilla, Martí Maymó i Arnau Vallvé, seran a la vila set anys després que, com a banda emergent, presentés el seu primer disc, Els millors professors europeus, als Jardins del Palau Tolrà. Ara, erigits en un dels grups referents del pop català, interpretaran les cançons del seu darrer àlbum que redefineix el seu so amb matisos electrònics.

Les entrades per assistir al concert de Manel es poden adquirir per Internet a través del web www.tincticket.com/manelcastellarvalles, a un preu general de 16 euros (despeses de gestió incloses).

Tri Sona Swing, amb Andrea Motis, Shakin’All i la Castellar Swing Band

L’aposta per la diversitat musical també es concreta amb altres propostes. Andrea Motis serà a Castellar el dia 9 de setembre, a les 22 h, a la plaça d’El Mirador. La trompetista, saxofonista i cantant de jazz actuarà amb la seva banda Motis Rossy Quintet en un concert múltiple organitzat per l’entitat SonaSwing que inclourà també la participació de dues formacions més: d’una banda, la Castellar Swing Band, l’alter ego de l’Orquestra de Castellar, que oferirà un concert de lindy hop, amb temes ballables i melodies molt conegudes de Duke Ellington o Frank Sinatra; de l’altra el Shakin’ All, sextet format per amants del swing que oferirà temes de dixieland, Nova Orleans, dels anys 30 i 40, rythm-and-blues, etc. Un dels membres d’aquesta formació és Dani Alonso, director de la Barcelona Jazz Orquestra.

The Sey Sisters: la fusió del gospel amb l’esperit africà

Una altre dels plats forts d’aquesta Festa Major serà l’actuació del trio de veus negres The Sey Sisters, que el diumenge 11 de setembre, a les 21.30 h, oferirà als jardins del Palau Tolrà Sota un viatge que fusiona l’ànima gospel i l’esperit africà. Es tracta d’un conjunt vocal format per les germanes ghaneses Edna Sey, Yolanda Sey i Kathy Sey, que compta amb l’acompanyament d’Albert Bartolomé al piano i al saxo. Les harmonies, els cants a capella i l’energia de les seves actuacions es combinen per fer reviure l’esperit i l’ànima gospel que canta per l’esperança d’una Àfrica més pròspera; tot plegat amb cants impregnats de profunda emoció que sorgeixen de la lluita contra la injustícia, la defensa dels drets humans i l’esperança en el futur.

Reggae per a xics: The Penguins

Un altre concert especial serà el que oferirà el grup The Penguins, amb un repertori de cançons populars i d’arreu de Catalunya passades pel sedàs dels ritmes i les músiques jamaicanes. El grup, adreçat a un públic familiar, actuarà el diumenge 11 a les 18.30 h a la plaça d’El Mirador. La combinació del repertori popular i el reggae dóna a l’espectacle un aire dinàmic, alegre i participatiu. El grup, nascut a Sant Feliu de Llobregat i format per 11 músics, s’autodefineix com a un projecte amb forts fonaments pedagògics amb la voluntat de poder transmetre un estil de música apte per a totes les edats, i en especial, per als més xics.

El pregó: un mapping a la façana de l’Església

També com a element destacat de la Festa Major, cal destacar que una proposta d’animació mapping a la façana de l’església de Sant Esteve obrirà oficialment les activitats, en el que serà la “Invitació a la Festa”, que tindrà lloc divendres 9 de setembre.

El videomapatge o mapping és un element d’expressió artística que permet la creació d’obres visuals basades en la projecció d’imatges i gràfiques sobre façanes reals combinades amb música. L’estudi d’il·lustració i disseny Lluís Campmajó, amb la col·laboració de Tomàs Martí, està treballant en aquesta proposta que decorarà la part frontal de l’església de manera visual i artística, a través d’un programari especialitzat.

L’experiència audiovisual, que tindrà una durada aproximada de deu minuts i es projectarà en tres ocasions (a les 21.30 hores, a les 22.00 hores i a les 22.30 hores), estarà acompanyada de música d’estils ambiental, atmosfèric i electrònic composada pel mateix Campmajó i per Berni Mora.

Una Festa Major amb 113 activitats

El programa d’enguany inclourà 113 activitats, organitzades principalment per associacions o privats. Així, 58 entitats, col·lectius, establiments comercials o particulars s’enduen el pes de la programació de la Festa, amb un 81,5% del total de propostes, mentre que l’Ajuntament assumirà l’organització del 18,5% restant.

A banda dels plats forts, i seguint en l’apartat musical, un dels clàssics que repeteix presència a la Festa Major per dotze any consecutiu és La Principal de la Bisbal. Sota la direcció de Francesc Cassú, la formació d’orquestra oferirà el diumenge 11 de setembre un triple programa: en primer lloc, una audició de tres sardanes a la plaça de la Fàbrica Nova a les 17 h; posteriorment, el concert popular de Festa Major, al Recinte Firal de l’Espai Tolrà, a les 18 h; i finalment, a la nit, a les 20 h, serà el moment de viure el Gran Ball de Festa Major, al mateix Recinte Firal de l’Espai Tolrà.

La Festa Major inclourà en total 21 propostes de música i espectacles que es podran veure durant els cinc dies de Festa Major i en què no faltaran les activitats teatrals, el cinema, els balls i els concerts. Entre d’altres, cal destacar la celebració del cinquè aniversari del Club Cinema Castellar, amb un cinema – concert en què el pianista Lluís de Arquer oferirà una composició pròpia en viu que acompanyarà la projecció de Siete Ocasiones de Buster Keaton (dijous 8); el teatre de l’Esbart Teatral amb la representació de L’univers perdut (divendres 9 i diumenge 11);  la música disco, amb la 7a Trobada d’Amics dels 80’s (divendres 9) o el concert de les corals Musicorum i Som·Night Love Musicals!!! (dissabte 10).

36 activitats esportives, 16 activitats infantils i juvenils i 10 de cultura popular i tradicional

En nombre d’activitats, les més nombroses seran un any més les relatives a l’esport, que sumen un total de 36 ofertes organitzades majoritàriament per les entitats esportives, amb el suport de la Regidoria d’Esports: presentacions d’equips, exhibicions i altres propostes de fins a una vintena de modalitats esportives diferents. No hi faltaran les tradicionals activitats de participació popular, com són la 34a Cursa Popular, la 8a Bicicletada de Festa Major o el 18è Tast d’Excursionisme.

D’altra banda, les propostes adreçades als infants tindran la seva activitat principal dilluns dia 12 de setembre, amb la Jornada de la Infància que tradicionalment se celebra durant tot el dia a l’Espai Tolrà i la plaça de la Fàbrica Nova, amb diverses atraccions i bany d’escuma inclòs.

Les entitats juvenils del municipi també han organitzat, com cada any, un total de 9 de propostes, entre les quals no faltaran l’11è Correlokals (divendres 9) ni les propostes de Vilabarrakes, que inauguren el divendres 9 i tindran continuïtat durant dues nits més, fins a l’11 de setembre, al costat de l’Skate Park. Com a novetat, Vilabarrakes organitza el dijous 8 la Gimcana del Revés. Una altra de les activitats més multitudinàries de la Festa Major, la Carrera de Trastos, organitzada per Els4banks, celebrarà la 13a edició el diumenge 11 de setembre.

Les propostes de cultura popular i tradicional també tindran el seu espai, amb un total de 10 activitats com les sardanes amb la cobla Punt Cat (dijous 8), les havaneres amb el grup Sopa de Peix (divendres 9), la cercavila de gegants de l’Esbart Teatral i la 7a ballada popular “Gitanes i Pobles” (que es duran a terme el dissabte, 10 entre les 10 i les 13 h), els correfocs dels Diables i les Espurnes (dissabte 10 i diumenge 11), l’exhibició castellera (dissabte 10) o la cercavila bastonera (diumenge 11), entre d’altres.

D’altra banda, també es duran a terme activitats folklòriques entre les que destaquen les actuacions del Coro Rociero Castellarenc (dissabte, 10) i les d’Amalia de Triana (diumenge 11).

Altres activitats

L’edició d’enguany inclourà a més diverses exposicions i mercats (9), com ara l’Street Market impulsat per Comerç Castellar el diumenge 11, activitats gastronòmiques (2) o actes institucionals (2), com és la recepció institucional a les entitats de Castellar, que inclourà el lliurament de la Medalla de la Vila a 14 comerços castellarencs amb més de 50 anys de trajectòria, o la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

Una altra proposta a destacar és la presentació el diumenge 11, a les 12 del migdia, al Castell de Clasquerí, del programa de visites guiades promogut per Caminant amb la Història i l’Arxiu d’Història de Castellar.

La Festa Major es clourà el dia 12 de setembre amb el tradicional Castell de Focs. Enguany, el pressupost que l’Ajuntament ha assignat al principal esdeveniment lúdic de la vila és de 130.000 euros, un 40% del qual es destina a despeses logístiques.

La Festa Major en xifres 

ACTES

AJUNTAMENT

ENTITATS

PRIVATS

TOTAL

Música i espectacles

10

14

5

29

Activitats esportives

 

33

3

36

Altres propostes

2

4

5

11

Cultura popular i tradicional

 

10

 

10

Exposicions i mercats

2

4

1

7

Activitats infantils

4

3

 

7

Gastronomia

1

 

1

2

Activitats juvenils

 

9

 

9

Actes institucionals

2

0

 

2

TOTAL

21

77

15

113

%

18,58

68,14

13,27

100,00

El cartell de la Festa Major

Coincidint amb la presentació del programa de Festa Major 2016, l’Ajuntament ha fet públic el cartell d’aquesta edició, que és obra del dissenyador municipal Carles Martínez Calveras.

Podeu consultar el programa de la Festa Major 2016 a www.castellarvalles.cat/festamajor.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40