Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, en una visita a la cuina de l'escola Mestre Pla.
L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, en una visita a la cuina de l'escola Mestre Pla.

Castellar reparteix 3.813 àpats a persones amb necessitats socials o econòmiques gràcies al projecte “Recooperem”

Dimecres 14 de juliol de 2021

Castellar del Vallès va fer l’any 2020 un total de 362 serveis a 166 famílies del municipi amb necessitats socials o econòmiques especials en el marc del projecte “Recooperem. Cuina per compartir”, el que es va traduir en el repartiment de 3.813 recipients amb aliments cuinats.

A més del de garantir àpats a famílies en situació de vulnerabilitat sococioecònomica, aquesta iniciativa d’aprofitament dels aliments a les escoles també respon a l’objectiu d’evitar la generació de residus i el malbaratament alimentari. En aquest sentit, les dades de l’any passat indiquen que durant el 2020 es va evitar generar 1.450 quilos de residus, tot i el parèntesi en el projecte entre mitjans de març i mitjans de setembre, quan els centres escolars van estar tancats a causa de la pandèmia de la COVID-19.

A Castellar, aquest projecte impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental es porta a terme des de l’any 2015, i compta amb la implicació de les regidories de Transició Ecològica, Atenció Social i Salut Pública i Educació. També hi participen tots els centres escolars de la vila, així com les empreses que ofereixen el servei de menjador escolar.

Aquest és un dels projectes de sostenibilitat alimentària que promou el Consell Comarcal, i que consisteixen en iniciatives vinculades a la recuperació d’aliments per al consum humà tot creant nous models de circularitat dels residus i dels aliments, ja sigui en l’àmbit d’acció social com d’orientació social o de cerca de noves oportunitats de negoci i ocupació.

A més de Castellar, els altres municipis adherits a “Recooperem” són Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Rellinars, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. En total, són 12 municipis, 46 escoles, 22 empreses i 12 entitats socials les que hi col·laboren.

Val a dir que entre els anys 2015 i 2019, el projecte “Recooperem” va servir més de 34.000 àpats, va arribar a gairebé 2.500 famílies i va evitar que es generessin més de 15.000 quilos de residus.

Funcionament de “Recooperem”

En acabar els serveis de menjador respectius, les escoles que participen en el projecte reparteixen els aliments cuinats que no hagin estat servits en uns recipients que els faciliten els ens comarcals. Tot seguit, s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen als centres a -18ºC, durant un màxim de tres mesos.

Una entitat social o el Rebost Solidari, en funció de cada municipi adherit, recull els àpats i els reparteix entre les famílies. A Castellar, voluntaris de Càritas Castellar traslladen els àpats emmagatzemats a les dependències de l’entitat, des d’on es distribueixen posteriorment a les persones derivades des dels Serveis Socials municipals en situació de dependència o de risc d’urgència social. La recollida és setmanal, mentre que el repartiment a les famílies beneficiàries es fa dos cops de per setmana.

Cal assenyalar que, en la darrera edició, qui s’ha encarregat d’introduir les dades al programa de gestió del “Recooperem” ha estat l’alumnat de 4t d’ESO l’Institut Castellar que ha participat al programa Servei Comunitari, un projecte que té per objectiu promoure que els nois i noies de secundària experimentin i protagonitzin activitats de compromís cívic alhora que aprenen l’exercici actiu de la ciutadania i posen en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

El regidor coordinador de l'Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones, Joan Creus, ha volgut aprofitar aquest espai de balanç del darrer any del projecte “Recooperem” per fer “un agraïment a totes les persones que hi participen, en especial a les cuineres, que hi treballen voluntàriament, i a l’equip de Càritas, que recull i reparteix els envasos”.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40