Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Drogodependències

Drogodependències

La tasca de prevenció en aquesta matèria es realitza de manera transversal des de 1994 a través del Programa municipal de prevenció de drogodependències. En aquest sentit es treballa des de diversos àmbits: es compta amb la col·laboració dels centres educatius i les AMPA, els professionals de la salut, la Policia Local, entre d’altres, la qual cosa permet millorar la tasca dels serveis socials.

Projectes

Prevenció a l'escola:

Projecte destinat a la població de primària de la vila. Vol proporcionar informació i formació als mestres en prevenció de drogodependències. També, promoure hàbits i actituds saludables entre els alumnes de manera inespecífica. Contempla els contes de “els meus amics, el meu jardí” per a la població de cicle inicial. Al cicle mig destinem el contingut dels Àlbums de la Salut i el cicle superior es treballa una adaptació del Programa PASE de prevenció, especialment del tabac i l’alcohol

Prevenció a joves:

Aquest projecte es dirigeix a joves del 13 als 25 anys  i vol fomentar la formació i informació dels joves sobre el tema i detectar alumnes en situacions de risc. El treball es realitza mitjançant diferents tallers sobre tabac, alcohol, “porros”, etc., la representació d’obres de teatre seguides de debat, l’edició de materials (díptics, calendaris de butxaca...). Puntualment es porten a terme xerrades col·loqui sobre el tema amb els pares dels adolescents. 

Prevenció a l'ABS:

Vol promoure hàbits i actituds saludables entre els professionals de la salut del municipi, així com també promoure hàbits de salut positius entre la població. A més, també es vol disminuir els riscos afegits en la població consumidora de productes que produeixen dependència. L’utilització del consell mínim antitabac, les guies per a deixar de fumar, etc. són eines utilitzades habitualment.

 

És millor prevenir:

Projecte liderat per la policia local  que pretén incrementar el nivell de formació dels agents sobre el tema, assegurar el compliment de les normatives sobre tabac i alcohol, etc. La realització de controls d'alcoholèmia, visites als establiments comercials i de restauració... són algunes de las accions que es porten a terme.

Campanyes

Dia Mundial sense Tabac:

S'aprofita el Dia Mundial sense Tabac (31 de maig)  per sensibilitzar la població respecte els riscos derivats del consum de tabac i així, potenciar les accions destinades per què els fumadors puguin deixar l´hàbit. L’adhesió al maniest annual de l’OMS, la potenciació de l’abandonament de l’hàbit mitjançant accions concretes, l’edició de materials de sensibilització, etc. són alguns dels instruments utilitzats.

Serveis:

Servei d´Intercanvi de Xeringues (PIX):

Amb aquest servei (inicial l’any 1996) es vol evitar el contagi de malalties per via parenteral, facilitar l´accessibilitat al sistema sanitari, reduir la presència de xeringues al carrer, afavorir l´adquisició d´hàbits de conductes saludables i potenciar la demanda de tractament. Malgrat la clara devallada del número d’intercanvis, aquest servei manté la seva utilitat.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40